Del suspens a l'excel·lència: El camí d'Andrea Medina cap a la màxima puntuació en el BIR

  • Web and Marketing Unit
  • Cristina Soriano Cabellos
  • May 10th, 2024
 
Andrea Medina

Graduada en Bioquímica i Ciències Biomèdiques per la Universitat de València, Andrea Medina Piña pot presumir d'haver obtingut enguany la millor qualificació de tota Espanya en l'examen BIR (Biòleg Intern Resident). Ara que està iniciant la seua residència al laboratori de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València, Andrea ens conta les claus que la van portar a aconseguir aquest èxit acadèmic.

Amb 188 preguntes vàlides, 2 en blanc i a penes 10 errònies, Andrea Medina, egressada de la UV, lidera el rànquing nacional de resultats de l'examen BIR de 2024. "No podia creure-ho. En eixir de l'examen, sentia dubtes. Sabia que probablement tindria plaça, però mai vaig imaginar ser la millor d'Espanya", confessa Medina. Després de quasi dos anys de preparació intensiva i dedicació incansable, el resultat va ser una recompensa gratificant per a l'esforç invertit.

Quan estava finalitzant el Grau de Bioquímica i Ciències Biomèdiques a la Facultat de Ciències Biològiques de la UV, Medina es va interessar per l'oportunitat laboral que suposava ser Biòloga Interna Resident i va decidir presentar-se a la prova. "La primera vegada que em vaig examinar no estava degudament preparada, per la qual cosa vaig suspendre. Vaig decidir llavors prendre de debò la meua preparació", relata. Lluny de tirar la tovallola, durant divuit mesos va dedicar fins a deu hores diàries a l'estudi, recolzant-se en classes en vídeo, revisió exhaustiva del temari, pràctica de preguntes tipus test i una organització meticulosa que cobria el seu escriptori de resums i post-it en la paret. 

 

Andrea Medina

 

"Esforç i constància és el que es requereix per a passar d'un suspens a l'excel·lència", afirma Medina. "No existeixen secrets més enllà de la paciència i la força de voluntat". Reconeix que va tenir moments de flaquesa durant la preparació en els que va pensar fins i tot en rendir-se, però subratlla la importància de la perseverança i del suport dels qui comprenen el procés.

Medina atribueix a la seua formació en la Universitat de València un paper crucial en el seu èxit en el BIR. Més enllà de la coincidència en matèries, destaca les capacitats adquirides: “la carrera em va ensenyar a pensar per mi mateixa, al fet que no sols es tracta de memoritzar temaris, sinó que cal raonar i investigar per compte propi”, apunta. Després del seu pas per la UV, encoratja als nous estudiants a gaudir de l'etapa universitària: “els recomanaria s’ho prenguen amb calma i gaudisquen del procés, que facen amistats, aprenguen molt i que no es tanquen a res i aprofiten totes les oportunitats que ofereix la Universitat”.

Actualment, Andrea Medina es troba en l'inici de la seua residència a l'Hospital Clínic de València, especialitzant-se en Microbiologia. “En el laboratori analitzem les diverses mostres (sang, excrements, orines, etc.) que rebem dels pacients i identifiquem microorganismes com a bacteris, virus, paràsits, fent ús de diferents tècniques”, ens relata demostrant la passió que sent pel seu treball. “És una labor importantíssima, per això crec que s'hauria d'augmentar el nombre de places de FSE (Formació Sanitària Especialitzada), perquè és un engranatge fonamental per al funcionament d'un hospital i per a poder oferir un merescut servei a la nostra societat”, reivindica Andrea.

Quan complete els quatre anys de residència, Medina aspira a continuar la seua formació, adquirir experiència en diferents hospitals, participar en projectes d'investigació i publicar. El seu futur com a microbiòloga s'albira prometedor, demostrant que amb dedicació i constància, no existeixen metes inassolibles.

Andrea Medina

File in: