Dos estudiants de Medicina guanyen el primer premi internacional del "Physiology Comic Challenge"

  • Office of the Principal
  • September 9th, 2020
 

Les alumnes de Fisiologia Mèdica, Marta Avinent i Amparo Medina, han sigut les guanyadores de la primera edició internacional del "Physiology Comic Challenge" de divulgació en Fisiologia a través del còmic pel seu treball ‘In search of Lost Lactase’.

La primera edició del "Physiology Comic Challenge", concurs de divulgació basat en el còmic organitzat per la Universitat de Malàisia i la Societat Internacional de Fisiologia, ha premiat amb el primer lloc a les estudiants de la Facultat de Medicina, Marta Avinent i Amparo Medina. El professor del Departament de Fisiologia, Carlos Romá-Mateo, ha sigut l'encarregat de la coordinació del projecte.

El concurs s'ha publicitat a Espanya per les professores de Fisiologia de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), Silvia Arribas, i de la Universitat Europea de Madrid (UEM), Beatriz Gal, mentre que ha sigut el professor del Departament de Fisiologian de la Facultat de Medicina, Antonio Alberola, el seu promotor a la Universitat de València. 

Aquesta competició és l'evolució del Quiz de Fisiologia que, a causa de l'actual pandèmia internacional de la COVID-19 i les necessàries mesures de seguretat, s'ha transformat en la "Physiology Comic Challenge" online, impulsat pel professor Cheng de la Universitat de Malàisia i mantenint l'esperit de divulgació científica de la Fisiologia. En total, han participat més de 100 estudiants, provinents de 15 països diferents, dels que huit van ser triats finalistes. 

Així mateix, les estudiants Marta Avinent i Amparo Medina han sigut rebudes per l'equip decanal de la Facultat de Medicina i Odontologia per a felicitar-los pel seu excel·lent treball. El degà de la Facultat, Francisco Javier Chorro, ha donat l'enhorabona a les alumnes per saber combinar amb tan bon encert la divulgació mèdica en un format tan nou com el còmic. A més, el coordinador de Relacions Internacional i Programes de Mobilitat de la Facultat, Guillermo Sáez, ha afirmat que estudiaran la proposta de poder realitzar una exposició amb el premi obtingut, fins i tot amb noves vinyetes, en el propi centre formatiu. 

Marta Avinent ha explicat que van estar treballant en diversos esbossos i idees fins a centrar-se en la temàtica de la intolerància de la lactosa, ‘un problema que és conegut en general pel gran públic però que molt poca gent sap realment les seues causes i simptomatologia’, ha afegit. ‘Hem afegit un toc humorístic acompanyat de molts detalls intentant combinar la medicina amb la divulgació’, ha puntualitzat Avinent. 

Per la seua part, Amparo Medina, qui ha sigut la il·lustradora de les huit vinyetes que componen aquest còmic (el màxim que permetia el concurs) i qui ha destacat ‘el bon equip que formem Marta i jo’, ha animat 'a tots els estudiants al fet que participen en aquest tipus d'iniciatives de divulgació que permeten acostar coneixements científics a la població d'una manera clara i didàctica’. 

Per part seua, el professor i promotor d'aquesta iniciativa, Antonio Alberola, ha felicitat les guanyadores i ha esmentat ‘la importància d'aquesta mena de projectes, ja que al costat dels nous mètodes de divulgació de la Fisiologia que s'introdueixen, reconeixen el gran esforç de tots els participants, demostrant que hi ha més coses en la formació universitària que poden resultar atractius i que la Universitat de València posar a l'abast dels seus estudiants’.

Images: