Dues investigadores de la UV guardonades amb els Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana de Picanya

  • Office of the Principal
  • February 20th, 2020
 
Imagen de la noticia
Ana Isabel Morales i Carolina Belenguer

La investigadora en Química Analítica, Carolina Belenguer, i la investigadora en Física Nuclear, Ana Isabel Morales, han sigut guardonades amb l'objectiu de visibilitzar i reconéixer el treball de les dones en l'àmbit de la ciència a la Comunitat Valenciana.

Les investigadores de la Universitat de València, Carolina Belenguer i Ana Isabel Morales, varen rebre els Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica que atorga l’Ajuntament de Picanya. Així, la doctoranda per la Facultat de Química, Carolina Belenguer, va rebre el guardó d’ajuda a la investigació, mentre que la llicenciada en Física i investigadora de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) Ana Isabel Morales va rebre el guardó local per la seua trajectòria.

En el premi d’ajuda a la investigació guardonat a Carolina Beleguer, el jurat ha valorat el treball que actualment desenvolupa en el departament de Química Analítica de la Facultat de Química, en col·laboració amb l’Institut de Ciència dels Materials. A més del seu excel·lent expedient en investigació, s'ha valorat l'interés del projecte en el qual està immersa, basat en el desenvolupament de nous materials multifuncionals per al control industrial i mediambiental. Així mateix, s'estudiarà amb la premiada, la possibilitat d'aplicar la seua investigació a la població de Picanya.

En el cas de Ana Isabel Morales, el jurat ha tingut en compte la brillant trajectòria i l'orientació de les línies d'investigació en Astrofísica Nuclear (l'origen dels elements més pesats de l'Univers) i en Física Fonamental (la cerca de nova física més enllà del model estàndard) per a concedir-li el premi local per la seua trajectòria.

A més, el guardó en la categoria Comunitat Valenciana va recaure en la investigadora en camp de la Fotònica de Microones de la Universitat Politècnica de València (UPV), Ivana Gasulla. El jurat també va concedir el Premi Especial Honorífic a la investigadora en Intel·ligència Artificial, la doctora Nuria Oliver.

L'acte de lliurament dels guardons es va celebrar en el Centre Cultural de Picanya amb motiu del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i va estar presentat per la catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Emilia Matallana. El lliurament va comptar amb l'assistència de les premiades, així com de la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la UV, Adela Valero, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, el rector de la UPV, Francisco Mora, l'alcalde de Picanya, Josep Almenar, i entre altres personalitats.

Carolina Belenguer ha destacat que ‘haver rebut un premi sobre dones investigadores suposa per a mi moltes coses. En primer lloc, una alegria molt gran de veure que el teu treball, a pesar que és en una categoria per a estudiants predoctorals, es veu recompensat d'alguna manera. D'altra banda, és també orgull de veure que al teu poble es tenen iniciatives d'aquest estil, en el qual es premia no sols el treball i la investigació d'estudiants de doctorat (el que no se sol veure molt sovint), sinó també el treball de dones que es dediquen a la ciència. I açò cal continuar fomentant per a donar visibilitat a totes les dones investigadores i científiques que moltes vegades, i encara que cada vegada menys, estan invisibilitzades’.

Per la seua part, Ana Isabel Morales ha volgut expressar que ‘com picanyera, em sent molt privilegiada pel reconeixement social que suposa per a les dones científiques valencianes un premi pioner en la Comunitat Valenciana i que a més té l’especialitat d’estat dedicat en exclusiva a visibilitat a la nostra activitat i promoure la igualtat d'oportunitats de les xiquetes i les dones en ciència’

Sota el nom “Concepción Aleixandre”, els guardons volen homenatjar a aquesta dona valenciana nascuda en 1862 que va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i que va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre va ser la novena dona espanyola a tindre un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent, va formar part de set entitats científic-mèdiques i va patentar el pesario. En el seu arbre genealògic figuren d'una banda el poeta Vicente Aleixandre, premi Nobel de Literatura, i per un altre el metge Juan Bautista Peset Aleixandre, que dona nom a un dels hospitals de la ciutat de València.

Images: