El campus de Blasco Ibáñez acull per primer vegada la Mostra art públic / universitat pública de la Universitat de València

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • October 26th, 2021
 
Imagen de la noticia

El passat divendres, 22 d’octubre, es va inaugurar al campus de Blasco Ibáñez la XXIV Mostra art públic / universitat pública de la Universitat de València, on es podrà visitar fins al 22 de novembre. És la primera vegada que aquesta iniciativa, que organitza la Universitat de València a través del Servei d’Informació i Dinamització, es realitza al campus de Blasco Ibáñez.

La Mostra art públic / universitat pública, que també està activa al campus de Burjassot fins al  2 de novembre, acull onze obres de caràcter efímer que aborden temàtiques com la sostenibilitat ambiental, la memòria històrica, la diversitat sexual i les noves masculinitats, els nous models de comunicació social, l’arqueologia de les noves tecnologies i la influència dels algorismes informàtics en el món actual. Obres de Rossi Aguilar i Andrea Siervo, Joaquín Artime, Pablo Bellot, Azahara Cerezo, Anaïs Florin, Miquel García, Sara Gurrea, Laura José, Sergio Luna, Suri Kim i Ángel Arias (SUMOK) i Pep Sales Gabarda, seleccionades per un jurat especialitzat.

A l’acte d’inauguració ha assistit la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; la vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba; el Delegat d’Estudiants, Manuel González; el degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, Francisco Javier Chorro; la comissària de l’exposició, Alba Braza. A continuació, s’ha realitzat una visita guiada pels artistes a les obres exposades en aquest espai universitari dedicat a la docència i a la recerca.  

La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, ha destacat la “fita històrica” de què la Mostra art públic arribe al campus de Blasco Ibáñez, un lloc “difícil i complicat” per ser un campus urbà, i aconseguir que es convertisca també “en un lloc on fer transformació a través de l’art” i “preguntar-se sobre què ofereix l’art a la societat”. A més, també ha destacat la proposta “Sabers tentaculars”, un projecte de mediació destinat a estudiantat universitari en el marc de la Mostra, que vincula l’acció artística amb la formació integral de l’estudiantat. Per la seua part, el Delegat d’Estudiants, Manuel González, s’ha mostrat satisfet que les facultats es convertisquen en una exposició d’art contemporani que “convida a reflexionar i al pensament crític”, i ha destacat que la Universitat és “molt més que estudiar un grau, és una escola de ciutadania que ha d’aprofitar la potència de la joventut per a transformar la societat amb el seu esperit participatiu i crític”. La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha insistit en què una de les missions de la Universitat és formar “professionals però també persones autònomes amb principis i valors” i que, per a això, “l’art i la cultura són necessàries per a la formació integral de l’estudiantat universitari”.

Per a Alba Braza, comissària de la Mostra art públic / universitat pública, aquesta convocatòria d’art públic en espais universitaris té de “màgic” que és treballa “de manera molt propera” entre artistes, comissió i professorat que col·labora, cosa que permet “construir noves capes de contingut” per als projectes que arriben al jurat en forma d’idea. “Els artistes tenen la possibilitat d’accedir a investigacions d’anys, consells, col·laboracions” que multipliquen el seu contingut, són “regals”, ha assegurat Braza, que “fan real el diàleg entre disciplines. Per exemple, Miquel García ha col·laborat amb Vicent Gabarda Cebellán, associat del Departament d’Història Moderna i Contemporània, i la Plataforma d’associacions i familiars víctimes del franquisme de les foses comuns de Paterna, per a Exhumación 1; en Redes fantasmas, Andrea Siervo i Rossi Aguilar han treballat junt a Núria Martí, membre de CALAGUA-UV, grup d’investigació en Tecnologies del Medi Ambient; Sara Gurrea ha tingut el suport d’Isabel Cordero Carrión, professora del Departament de Matemàtiques, i Gloria Herrero Gascón, estudiant del grau de Matemàtiques, per al seu El teléfono roto; Pep Sales Gabarda ha comptat amb la col·laboració del Servei de Biblioteques i Documentació i de Juan Antonio Rodríguez del Pino, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social per a Masculinidades disidentes. Una alternativa frente a la violència de género; per a la proposta La culpable. Los comentarios de cada día, Laura José ha comptat amb la col·laboració de María Roncero, professora del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de València; i Suri Kim i Ángel Arias han treballat amb Clara Gómez Clari i Rafa Muñoz Espí, del Departament de Química Física per a la seua obra For Eternity.

La Mostra art públic / universitat pública és una convocatòria del Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius, que impulsa la Delegació d’Estudiants, organitza el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Esport, així com també dels serveis i personal dels campus, que posa en contacte la comunitat universitària amb el seu entorn mitjançant la selecció d’obres artístiques, específicament projectades per a aquests espais, que converteix en detonadores d’altres sabers transversals.

El jurat que ha seleccionat els projectes estava format per Mijo Miquel, professora de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València; Jodie Di Napoli, mediadora i comissària d’exposicions; Alba Braza, comissària de la Mostra art públic / universitat pública, i Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València.