El catedràtic de Filosofia Política Daniel Innerarity ofereix una conferència i un seminari a La Nau

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • February 27th, 2018
 
Imagen de la noticia

El catedràtic de Filosofia Política Daniel Innerarity visità el Centre Cultural La Nau per a oferir una conferència sobre la democràcia a Europa, aquest dimarts 27 de febrer, i impartir un seminari amb el títol ‘La política en els temps d’incertesa’ dimecres 28 a les 11 hores. Tots dos actes s’emmarquen dins de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

Daniel Innerarity, a més de catedràtic de Filosofia Política, és investigador a la Universitat del País Basc i director de l’Instituto de Gobernanza Democrática. És col·laborador habitual d’opinió en El Correo, El Diario Vasco i El País, i ha sigut professor convidat en diverses universitats europees, com ara la Sorbona de París. Ha rebut el Premi Nacional d’Assaig, el Premi Miguel de Unamuno d’Assaig, el Premi Euskadi d’Assaig, el Premi d’Humanitats, Arts, Cultura i Ciències Socials d’Eusko Ikaskuntza-Caja Laboral i el Premi Príncep de Viana de la Cultura. Els seus últims llibres són La política en tiempos de indignación, La democracia en Europa i Política para perplejos.

En la conferència de dimarts 27, La democràcia a Europa, Innerarity tractà d’explicar quina és la innovació política de la Unió Europea, les seues insuficiències i oportunitats, el seu peculiar sistema de representació i decisió, quin dret té la ciutadania a esperar de la Unió i què pot exigir-li perquè siga més democràtica, d’acord amb la seua peculiar naturalesa. L’autor sosté que la Unió Europea ha de ser entesa com una democràcia complexa, no a partir dels models de democràcia vinculats a la forma de l’Estat nacional i, per això mateix, amb unes grans potencialitats a l’hora de pensar com organitzar políticament espais més densos, oberts i interdependents.

El seminari La política en temps d’incertesa, de dimecres 28, aborda la perplexitat dels éssers humans davant d’una societat en què l’horitzó del que és possible s’ha obert tant que els càlculs sobre el futur són especialment incerts. El segle XXI es va estrenar amb la convulsió de la crisi econòmica, que va produir onades d’indignació però no va ocasionar una perplexitat especial; va contribuir fins i tot a refermar les orientacions pròpies: qui eren els dolents i qui els bons, per exemple. El món es va tornar a categoritzar amb nitidesa entre perdedors i guanyadors, entre la gent i la casta, entre qui mana i qui pateix els qui manen, alhora que les responsabilitats eren assignades amb relativa seguretat. Però l’actual paisatge polític s’ha omplit d’una decepció generalitzada que ja no es refereix a una cosa concreta, sinó a una situació general. I quan el malestar es torna difús, provoca perplexitat. Als ciutadans els irrita un estat de coses que no pot tindre la seua aprovació, però més encara no saber com identificar aquest malestar, a qui fer-ne culpable i a qui confiar el canvi de la situació.

Per a explicar el seu punt de vista, Daniel Innerarity presentarà els continguts fonamentals del seu nou llibre Política para perplejos, que continua d’alguna manera les observacions que va fer en La política en tiempos de indignación. Són reflexions al fil dels esdeveniments que es viuen actualment i que han portat de la indignació a la perplexitat, sense haver deixat de tindre motius per abandonar aquella. Per assistir a aquest seminari gratuït és imprescindible inscriure’s ací

Aquests actes s’emmarquen dins de la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives. Aquest espai és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un fòrum per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.