El catedràtic de la Universitat Eugenio Coronado coordina el pla nacional de R+D en Materials Avançats

  • Institute of Molecular Science
  • November 10th, 2022
 
Diana Morant, Eugenio Coronado.
Diana Morant, Eugenio Coronado.

El catedràtic de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciència Molecular Eugenio Coronado és el coordinador científic del pla complementari de R+D en Materials Avançats. La ministra d’Innovació i Ciència, Diana Morant, ha presidit aquest dimecres a Gandia, davant més de 120 investigadors, la signatura del conveni entre el Ministeri de Ciència i set comunitats autònomes per a l’arrancada del pla.

La signatura de la declaració institucional entre el Govern d’Espanya i les diferents autonomies s’ha realitzat en el marc de la primera Conferència Espanyola en Materials Avançats (AMatS), que ha reunit a Gandia durant tres dies a científics dels centres i grups d’investigació implicats en el pla que dirigeix Coronado.

Al costat d’ell s’ha format un equip de responsables científics en cada regió, amb Nazario Martín, de la Universitat Complutense de Madrid i vicedirector d’IMDEA-Nanociència; Conrado Rillo, director de l’Instituto de Ciencia de Materiales d’Aragó; Jordi Arbiol, de l’Institut Català de Nanociència; Ricardo Díez, director del Donostia International Physics Center; Miguel Ángel Rodríguez, catedràtic de la Universitat de Valladolid; i Ester Vázquez, directora de l’Instituto Regional de Investigación Científica Aplicada de la Universitat de Castella-la Manxa.

En el seu discurs, la ministra ha explicat que el Pla Complementari de Materials Avançats mobilitzarà 53 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Ciència i Innovació aportarà 31 milions amb l’impuls dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Segons Morant, el programa afavoreix la creació de xarxes d’investigació per a descobrir i desenvolupar nous materials més sostenibles, que s’usaran en les bateries, els vehicles elèctrics i les plaques solars, entre altres tecnologies, i que permetran avançar en la descarbonització del nostre país.

El professor Coronado ha abundat també en la idea de la “necessària col·laboració” entre tots els grups implicats i ha subratllat el compromís que la Conferència Espanyola de Materials Avançats (AMaTs) es convertisca en una cita anual de rellevància. També ha anunciat el compromís de posar en marxa un màster interuniversitari de referència i una escola nacional de formació en l’àrea. “Crec que el treball que de coordinació ens permetrà complir els nostres compromisos” ha assenyalat.

Morant ha subratllat que més de 200 centres d’investigació i universitats participaran en els huit Plans Complementaris, en els quals treballaran més de 2.000 científics i tècnics de tot el país. A més, està prevista la contractació de més de 1.000 investigadors i tècnics gràcies a aquests programes. En concret, el Pla Complementari de Materials Avançats suposarà la creació al voltant de 150 llocs de personal investigador. “Amb aquests Plans afavorim la creació d'oportunitats per al talent científic”, ha afirmat la ministra.

En l’acte també han participat l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Comunitat Valenciana, Josefina Bueno; el conseller d’Educació del País Basc, Jokin Bildarratz; el director general d'Investigació i Innovació d'Aragó, Ramón Guirado; el director de l’Agència de Investigación y Innovación de Castella-la Manxa, Jose Antonio Castro; la cap de Servei d'Investigació Científica, Transferència de Coneixement i Infraestructura Universitària de Castella i Lleó, Teresa León; i la directora general d’Investigació i Innovació Tecnològica de Madrid, Ana Isabel Cremades.

També han sigut presents la vicerectora d'Innovació de la Universitat de València, Rosa Donat; Jesus Lancis, vicerector de la Universitat Jaume I de Castelló, o Belén Picó, de la Politècnica de València. També el vicepresident de l'Agència Valenciana d'Innovació, Andrés García Reche; el president de la Fundació Premis Rei Jaume I, Javier Quesada o el president de la patronal Quimacova Miguel Bordeus.

Investigació estratègica

El programa estableix quatre punts estratègics. El primer és l'impuls de la investigació multidisciplinària sobre el grafé i altres materials bidimensionals amb vista a les seues possibles aplicacions. El segon és el desenvolupament i integració de materials i processos innovadors clau per a la generació d’energies renovables, l'emmagatzematge d'energia i la captura i valorització de diòxid de carboni.

El programa triennal també inclou com a tercer objectiu el disseny de materials amb funcionalitats avançades, particularment materials, que responguen a estímuls externs i siguen útils per a les tecnologies de la informació i les comunicacions, la salut, la mobilitat, l'hàbitat o el medi ambient.

Finalment i amb caràcter general es tracta d'afavorir i potenciar la col·laboració i les sinergies entre els diferents actors implicats en la R+D+i en Materials Avançats. I fer-ho mitjançant accions conjuntes que donen visibilitat a la comunitat científic-tecnològica nacional i accions de formació sobre difusió i transferència del coneixement dirigides noves generacions de científics.

Els materials toquen tots els aspectes de la nostra vida. Repercuteixen en el medi ambient, la societat i l’economia i poden impulsar la transició cap a tecnologies més ecològiques i una millor atenció sanitària, amb millors característiques i millor rendiment, segons reconeix la Comissió Europea en els seus documents estratègics.