El catedràtic de Medicina Interna Josep Redón ofereix una videoconferència sobre la Covid-19 i la intel·ligència artificial

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 10th, 2020
 
Josep Redón.
Josep Redón.

Dijous, 9 de juliol, a les 19 hores, el catedràtic de Medicina Interna de la Universitat de València i cap de Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic, Josep Redón, va impartir una conferència en línia a través del Canal YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb el títol ‘La Covid-19 i la intel·ligència artificial’. La sessió, que va estar presentada i moderada pel vicerector Antonio Ariño, s'emmarca en el cicle de videoconferències Les persones majors davant la Covid-19, llançat recentment pel Vicerectorat de Cultura i Esport a través del programa La Nau Gran.

Josep Redón és catedràtic de Medicina Interna de la Facultat de Medicina de la Universitat de València des del 2006 i cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic des del 1995. La seua activitat investigadora, l'ha realitzada en paral·lel a la seua activitat clínica, totes dues centrades en el camp de la hipertensió arterial i el risc cardiovascular. És investigador principal i participant en un gran nombre de projectes nacionals i internacionals i autor de més de 300 publicacions científiques d'impacte. Ha tingut, així mateix, un paper molt destacat en les principals societats científiques d'hipertensió nacionals i internacionals: president de la Sociedad Española de Hipertensión, president i Officer at Large de l'European Society of Hypertension i Fellow del Council for High Blood Pressure, American Heart Association. A més, és membre d'honor de les societats d'hipertensió de Portugal, Bulgària, Romania, Espanya i de la Sociedad Latinoamericana de Hipertensión Arterial (LASH); doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Carol Davila (Bucarest) i va rebre el 2013 el Premi a l'Excel·lència Sanitària de l'Institut Europeu de Salut i Benestar Social.

Josep Redón, que coordina el Grup d'Estudi de Risc Cardiometabòlic i Renal de l’Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, va parlar de la Covid-19 tant des de la perspectiva de la seua experiència directa d'atenció hospitalària durant els mesos més difícils de la pandèmia, com de les possibilitats que brinda la intel·ligència artificial aplicada a la salut. Precisament en aquest àmbit, INCLIVA participa en l'actualitat, amb Redón com a investigador principal, en un projecte europeu per transformar el sector de la salut mitjançant l'ús de big data, que busca aplicar la intel·ligència artificial als sistemes d'informació existents i a la gran quantitat de dades que generen, amb la finalitat de millorar els processos assistencials, de prevenció, de diagnòstic i de tractament.

Un cicle pensat per a la gent gran

Entre els motius que han portat a la Universitat de València a posar en marxa aquest nou cicle hi ha la singular vulnerabilitat que les persones d'edat avançada presenten enfront del Sars-Cov-2, els greus efectes del confinament sobre elles i les especials precaucions que han de continuar mantenint en les circumstàncies actuals, així com la necessitat de proporcionar informació adequada per a cada categoria social. Però, per damunt de tot això, Les persones majors davant la Covid-19 respon a la urgent necessitat de combatre i erradicar pautes d'exclusió sociocultural, com és ara el cas de l'anomenat “edatisme” o discriminació per edat.

La primera sessió d'aquest cicle va ser a càrrec de la catedràtica de Sociologia i doctora ‘honoris causa’ per la Universitat de València, María Ángeles Durán, que va parlar el passat 30 de juny de la necessitat d'inventar una nova manera de ser al món, a la llum de les dades sociodemogràfiques i econòmiques, i de repensar la nostra cultura i les nostres relacions socials en funció d'això. En el segon lliurament, ‘La Covid-19 i la intel·ligència artificial’, el doctor Redón conversarà amb el vicerector Antonio Ariño sobre la seua experiència hospitalària durant el període de confinament per la pandèmia de la Covid-19 i sobre les possibilitats que obri l'aplicació de tecnologies d'intel·ligència artificial en l'àmbit de la salut.

Les persones majors davant la Covid-19 és un cicle dirigit a un públic ampli amb la finalitat de contribuir a millorar tant la imatge que la societat té de les persones d'edat avançada, com la que aquestes tenen de si mateixes. Totes les sessions es retransmeten en directe a través del Canal YouTube del Centre Cultural La Nau i són enregistrades, de manera que poden ser recuperades posteriorment en qualsevol moment a través d'aquest canal.