El catedràtic Víctor Navarro oferirà hui una conferència sobre Jerónimo Muñoz i la seua obra, al Jardí Botànic

  • Press Office
  • May 9th, 2023
 
Jardí Botànic
Jardí Botànic

El catedràtic (jubilat) d’Història de la Ciència de la Universitat de València Víctor Navarro Brotons oferirà esta vesprada la conferència ‘Jerónimo Muñoz i la seua obra en les albors de la Revolució Científica’. L’acte està obert al públic en general i forma part de la inauguració del curs ‘Microcredencial universitària en Astronomia i la seua Història’ que començarà a les 17 hores i acabarà a les 19 hores amb la conferència del professor Navarro.

A més de la conferència inaugural per a l’obertura del curs s’ha programat l’actuació del grup de dansa de la Universitat de València amb un muntatge sobre Jerónimo Muñoz. Durant l’acte el professor Vicent Martínez presentarà el curs i les activitats de celebració del V centenari del reconegut científic valencià del segle XVI, a qui el mateix Navarro i Vicenç M. Rosselló atribueixen una notable participació en l’elaboració del primer mapa imprés del Regne de València, entre moltes altres fites.

El curs s’emmarca dins dels actes Cinc segles mesurant l'univers (a propòsit del V centenari del naixement de Jerónimo Muñoz).

Jerónimo Muñoz (Valencia, dr. 1520-Salamanca, 1592) és un dels científics més destacats de la història valenciana i espanyola. Va ser catedràtic d'hebreu a la Universitat d'Ancona i de matemàtiques i astronomia a les de València i de Salamanca. En la seua època va disfrutar d'un enorme prestigi a Espanya i a Europa, sobretot gràcies als seus treballs sobre la supernova de 1572, citats i comentats per alguns dels millors astrònoms europeus. Treballs que encara hui en dia mantenen l’interés per als astrofísics que estudien el romanent d'aquest fenomen. El primer mapa del llavors regne de València, editat per Abraham Ortelio a Anvers, es va basar en els treballs de Muñoz i es pot considerar obra seua. La tasca de Muñoz va ser continuada pels seus deixebles, professors a València i Salamanca o cosmògrafs al servei de la Corona en el Consell d'Índies.

More information: