El cicle «Parlem de ciència!» comença dimecres amb la presentació del llibre 'Retrats de ciència' i una taula redona sobre les relacions entre ciència i periodisme

  • Mètode
  • February 24th, 2020
 
Cicle de conferències Parlem de ciència

Les relacions entre l’àmbit científic i el periodístic seran el centre de la taula redona «Periodisme i ciència: dues cultures encara?», que tindrà lloc el pròxim dimecres 26 de febrer a les 18:30 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Durant l’acte, tindrà lloc la presentació del llibre 'Retrats de ciència', un recull d’algunes de les principals entrevistes publicades en la revista 'Mètode' i que ha estat editat per la Institució Alfons el Magnànim.

En la presentació del llibre participaran Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Martí Domínguez, director de la revista Mètode; Emili Piera, director de la col·lecció «Papers de premsa», on s’ha publicat el llibre, i Enric Estrela, subdirector de la Institució Alfons el Magnànim.

A continuació de la presentació, tindrà lloc la taula redona, en la qual participaran la periodista i col·laboradora de Mètode Íngrid Lafita; Adeline Marcos, redactora especialitzada en medi ambient i ciències naturals de l’Agencia SINC; Andreu Escrivà, ambientòleg, doctor en Biodiversitat i divulgador ambiental; i José Miguel Mulet, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) i divulgador. Moderarà Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode.

La presentació i la taula redona són d'entrada lliure amb aforament limitat.

Parlem de ciència!

El cicle de conferències «Parlem de Ciència!» està organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València juntament amb la revista Mètode, amb l’objectiu de reflexionar i obrir el debat al voltant d’alguns dels temes científics d’actualitat: comunicació de salut, desinformació i notícies falses, ciència i nazisme i canvi climàtic seran els eixos que configuraran les següents conferències.

La pròxima cita serà el 24 de març a càrrec de Teresa Thompson i se centrarà la comunicació de salut i per què és important la perspectiva de gènere en aquesta àrea.

Les conferències continuaran el 30 d'abril amb Ester Samper, que parlarà dels mites de  la salut en Internet; el 20 de maig amb Christian Ingrao, que abordarà les relacions entre ciència i nazisme; i el 10 de juny amb Joan O. Grimalt, qui tancarà el cicle amb una sessió sobre el canvi climàtic i l'augment de les tempestes.

Retrats de ciència

El llibre Retrats de ciència ofereix una selecció d’entrevistes publicades en la revista Mètode a trenta-cinc figures científiques. Noam Chomsky, Umberto Eco, Lynn Margulis, Edward O. Wilson, Jocelyn Bell, Richard Dawkins o Margarita Salas són alguns dels protagonistes d’aquestes converses, entre les quals també trobem premis Nobel com ara Sydney Brenner, Ada Yonath i Peter Higgs.

Un llibre que posa en valor el gènere periodístic de l’entrevista com a mitjà per a divulgar la ciència. Perquè una bona conversa ens pot ajudar a descobrir els secrets dels telòmers, a saber més sobre la nostra història evolutiva o a comprendre la importància de la biodiversitat, però també ens pot revelar la faceta personal, les inquietuds i els pensaments d’aquells i aquelles que es dediquen a fer avançar la ciència dia rere dia.

Mètode, un espai per pensar la ciència

Mètode és una revista dedicada a la divulgació i a l’estudi de la ciència. Editada per la Universitat de València, la revista s’ha consolidat com un referent de la divulgació de la ciència a casa nostra i a l’Estat espanyol. Des de 1998, el periodista i biòleg Martí Domínguez és el director de la revista.

Mètode s’ha centrat a analitzar i difondre els diferents aspectes de la investigació científica, i ha sabut crear un espai d’interacció entre ciències i humanitats que permet la participació de científics però també d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors i literats. La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també comptar amb una presència creixent en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que compta amb deu volums publicats.