El Claustre de la Universitat de València acull una exhibició d'esgrima femenina

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • April 1st, 2021
 
Exhibició d'esgrima en l'Ajuntament de València. Foto: Concha Martínez Jiménez.
Exhibició d'esgrima en l'Ajuntament de València. Foto: Concha Martínez Jiménez.

El dimecres, 31 de març, entre les 17 i les 19 hores, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir una exhibició a càrrec majoritàriament de dones esgrimistes, entre les quals hi ha diverses campiones d'Espanya i medallistes internacionals. Aquest acte, que es va celebrar al Claustre, es va emmarcar dins de la programació cultural que la Universitat de València va preparar per al mes de març, dedicada al Dia Internacional de la Dona, responent al seu compromís amb la igualtat, i que té com a protagonistes dones creadores, pensadores i professionals d'àmbits molt diversos. La major part de les activitats del Servei de Cultura Universitària va tractar de fer visible les aportacions i perspectives de les dones en distints camps mitjançant debats, exposicions, muntatges teatrals i concerts.

L'exhibició d'aquesta disciplina va permetre conéixer quatre modalitats: esgrima històrica, esgrima escènica, esgrima esportiva i esgrima adaptada. Una experta va explicar en directe en què consisteixen i la seua importància, així com la rellevància que té en l’actualitat per a la inclusió de gènere i de la diversitat funcional. Entre la vintena de participants destacaren: Laura Pérez Aguado, campiona d'Espanya d'esgrima històrica, subcampiona d'esgrima escènica i medallista autonòmica en diverses disciplines; Laura Ruiz Sanchis, professora de Ciències de l'Activitat Física i l’Esport, mestra d'esgrima i medallista internacional d'esgrima esportiva (espasa i floret); Cristina de Vargas Hilla, campiona del món d'esgrima i campiona d'Espanya en totes les categories, i María Rosa Nicolás García, docent de la Bristish Academy of Screen and Stage Combat i de la Federació Catalana d'Esgrima Antiga.

Segons Marisa Vázquez de Ágredos, vicedegana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat i presidenta de la Comissió d'Igualtat i Polítiques Inclusives del centre, la participació en l'esgrima de la dona es remunta al segle XIX, ja que la pràctica d'aquesta disciplina li permetia accedir a determinats cercles socials. A través d'aquesta activitat es pretén visibilitzar l'esgrima com una activitat que “permet la inclusió de les dones i també la integració de les persones amb discapacitat. De fet, la pràctica durant la jornada de l'esgrima adaptada permetrà visualitzar aquesta disciplina com a promotora d'entorns socials saludables”.

L'activitat va estar organitzada per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i té el suport de la institució acadèmica a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, la Unitat d'Igualtat (projecte Esgrima històric femení: origen i evolució. Memòria històrica d'un esport amb perspectiva de gènere) i el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (Pla d'Innovació de Centre 2020-2021). També hi va col·laborar el Club La Robera, Sala d’Armes.

File in: Cultura