El Col·legi Major Rector Peset acull la conferència d’Özlem Cekic

  • Press Office
  • June 5th, 2019
 
Özlem Cekic
Özlem Cekic

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim han organitzat una xarrada amb exdiputada i activista danesa d’origen turc Özlem Cekic. La conferència ‘Prendre un café amb algú que m’odia’ es realitzarà aquest dijous 6 de juny a les 19 hores en el Col·legi Major Rector Peset.

En aquesta nova sessió dels Debats del Magnànim Cekic tractarà temes de rellevància en la societat actual com quins són els orígens de l’odi, com es pot gestionar l’assetjament i a quines dificultats s’enfronta una persona quan intenta dialogar amb els seus agressors. 

Cekic serà presentada per Albert Mora, sociòleg i membre de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València. L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala.

Cekic, exdiputada i activista danesa d´origen turc, ha sigut víctima de nombroses amenaces i missatges d´odi per part de persones que no acceptaren que una dona amb el seu perfil fóra diputada en Dinamarca. Açò ocorre en un context en què un partit anti-immigració i anti-islam (Danish People’s Party) va obtindre un 21’1% dels vots en les eleccions de 2015, la qual cosa li va donar la clau per a formar el govern de la nació. Així, Cekic va haver de desenvolupar la seua tasca parlamentària en un context en què el racisme estava ben present en la vida política danesa.

Diàleg i café contra l’odi

Cekic tenia una forma molt particular d’enfrontar els atacs racistes de que era objecte. Ho feia convidant els seus agressors a prendre’s un café amb ella. Aquest fet és tot un símbol de les possibilitats que obri enfrontar-se a l’odi, la persecució i l’assetjament amb les ferramentes de la raó, el diàleg i el respecte. “He aprés a allunyar-me dels punts de vista d’odi sense allunyar-me de la persona que expressa aquests punts de vista”, explica Cekic.

La primera vegada que va dur a terme aquesta estratègia va ser amb la persona que més correus amenaçadors li havia enviat. Van quedar a casa d’aquest home, van prendre café i van descobrir que tenien moltes coses en comú. Cekic explica que “en tornar a casa, vaig tindre sentiments ambivalents. D’una banda em va agradar aquesta persona, però no podia suportar la idea de tindre tantes coses en comú amb algú que tenia punts de vista clarament racistes”.

La visió de Cekic és especialment atractiva en el context del món actual.  Cada vegada l’espai públic està més dominat  pels recels, la polarització social i l’odi a la persona que és diferent. Açò és alarmant en tant que contradiu valors democràtics essencials com la tolerància, la comprensió i el respecte als discursos aliens. Per tant, conéixer experiències com la d’Özlem Cekic permet pensar en noves formes, més intel·ligents i efectives, de promoure la lluita contra el racisme i la intolerància.

 

More information: