El festival Serenates proposa un viatge musical pels escenaris d’Hèrcules

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 6th, 2018
 
Kontakte Grup de Percussió i Mara Aranda.
Kontakte Grup de Percussió i Mara Aranda.

El festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, arriba a l’antepenúltima nit de concerts, hui divendres 6 de juliol, amb l’estrena de l’espectacle ‘Dotze treballs d’Hèrcules’, a càrrec de Kontakte Grup de Percussió i Mara Aranda. Aquest concert gratuït, a les 21.30 hores a la Plaça del Patriarca, s’emmarca dins de la programació de Polirítmia, el festival de músiques i danses mediterrànies que omplirà d’actuacions diferents espais de la ciutat de València fins el pròxim 8 de juliol.

Aquest espectacle proposa un viatge musical pels escenaris on té lloc l’acció de l’heroi Hèrcules, des de la península del Peloponès fins a l’inframón, on destaquen els ritmes i les melodies de cadascuna de les diferents regions. La follia, la mort, els ritmes de l’acció i la bellesa de les diverses regions estan presents en aquesta música tan variada.

L’espectacle està estructurat en catorze moviments, dotze dels quals corresponen a cadascun dels treballs encomanats per Euristeu, més un preludi que relata l’atac de follia d’Hèrcules, que el porta a assassinar els fills i la dona (Mègara), i un final, que descriu la mort de l’heroi, enverinat per Deianira.

En l’àmbit musical, l’atractiu principal de l’espectacle està en la combinació d’instruments de percussió melòdica moderns (marimba, vibràfon...) amb instruments de percussió antiga (tambors quadrats, tambors de fusta, angklungs, talking drums, panderos...) i instruments antics de vent i corda (ocarina, saz, santur, flauta doble, oboè turc...).

Els textos, tant de les parts recitades com de les cantades, es basen en l’obra dels clàssics de la literatura llatina (Eurípides, Virgili, Ovidi, Sèneca...). 

Dissabte 7 de juliol, el grup Teixint Terres presenta l’espectacle Corrrrpus, que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines. Una forma d’escoltar les melodies de les danses del Corpus Christi que fa evident com la tradició es reinventa contínuament.

Per acabar, diumenge 8 de juliol, la clausura del festival serà a cura del grup de música i ball tradicional Rascanya, amb gran experiència a l’hora de fer ballar el públic, compondrà un divertit i ballable directe apte per a tots els públics.

Serenates compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música de València, la EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s’ha incorporat en aquesta edició.

KONTAKTE Grup de Percussió

Sergio Izquierdo, Joaquín Lambíes, Miguel Ángel Orero i Francesc Vidagany són els percussionistes que fan possible l’existència del grup Kontakte. Interpreten, investiguen, creen i estrenen obres per a percussió des del 1995 fins l’actualitat.

De la seua experiència professional es destaquen la seua participació en la Convenció Internacional de Percussió d’Orlando (EUA), la seua col·laboració amb la Universitat Nacional d’Austràlia (Canberra), en què van impartir una classe magistral sobre música espanyola, la seua participació en diversos festivals de música contemporània com ara: ENSEMS-València o la Mostra Sonora-Sueca i gravacions de música popular valenciana.

Nombrosos auditoris i teatres els han escoltat sobre els seus escenaris: Tarragona, Madrid, Altea, València, Castelló, Tàrrega, Badajoz, Albacete...

Mara Aranda

 Mara Aranda és una de les intèrprets més aclamades sorgida de l’escena espanyola en la primera dècada del segle XXI.

Més de dues dècades durant les quals ha investigat i cantat músiques turques, gregues, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que han deixat com a resultat vora una vintena de discos propis d’excel·lent factura mereixedors de premis i reconeixement del públic i també de mitjans especialitzats.