El Jardí Botànic acull la mostra ‘Bestiari’, rostres invisibles de la natura

  • ,
  • September 19th, 2018
 
Bestiari de Guillem Vidal

Rostres que ens observen sense ser del tot visibles. L’exposició de fotografies ‘Bestiari’, de Guillem Vidal, inspirada en els famosos bestiaris de l’Edat Mitjana, recull les trobades de l’autor amb aquests particulars éssers que poblen la natura. Que ens miren. Des de roques, arbres fins arrels. La mostra estarà oberta al públic del 15 de setembre al 19 d’octubre a la Sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic.

Els bestiaris, que tenen una llarga tradició en la literatura, són treballs que recopilaven, catalogaven i descrivien un conjunt d’animals o plantes. Generalment, s’acompanyaven d’il·lustracions, d’interpretacions visuals. En Bestiari, Guillem Vidal fa aquest procés a la inversa i, partint de les imatges fotogràfiques fruit d’una mirada incessantment cercadora, ofereix a l’espectador l’oportunitat de crear el seu propi relat, la seua pròpia lectura. Un perfil en una roca, un ull en una escorça d’arbre o una cara en una arrel. Una lupa a la natura per apropar-nos, quasi com en un joc infantil, als detalls plens de vida imaginada que també hi podem trobar.

La mostra, amb un total de 22 fotografies, s’estructura en dos apartats. En el primer d’ells, Retrats, ens ofereix una sèrie de fotografies en què, amb l’enquadrament adequat, el fotògraf aconsegueix no sols fer-nos visibles aquests personatges de la natura, sinó que també els dota de vida. I en el segon apartat, Màscares i mirades, Vidal treballa les fotografies inicials per acoblar-los el seu simètric amb el qual obté el personatge que vol introduir-nos. Cada peça resultant té la bellesa de la perfecta simetria, una bellesa ideal i monstruosa que no existeix a la natura. Els rostres i mirades resultants ens connecten, com un test de Rorschach, amb personatges molt variats: els de la literatura fantàstica de Lovecraft, els simis humans d’El planeta dels simis o els propis de cultures maies i asteques, orientals hindús o africanes.

L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic fins al proper 15 d’octubre, ha estat produïda pel Museu Blau-Museu de Ciències Naturals de Barcelona i té accés lliure i gratuït.

Més informació: http://links.uv.es/56dkaUV