El Jardí Botànic acull un diàleg per a presentar el llibre ‘Del Saler al Túria’ de l’arquitecte Carles Dolç

  • Botanical Garden
  • July 12nd, 2021
 
Carles Dolç.
Carles Dolç.

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquest dilluns, 12 de juliol, la presentació de l’assaig ‘Del Saler al Túria’, de l’arquitecte Carles Dolç. L’obra està editada per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i Pruna Llibres.

L’alcalde de València, Joan Ribó, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, acompanyaran l’autor en un diàleg conduït per la periodista ambiental i autora el pròleg, Maria Josep Picó. L’acte tindrà lloc a l’umbracle del Jardí Botànic (Carrer de Quart, 80) i començarà a les 19 hores.

‘Del Saler al Túria’ aborda dues iniciatives ciutadanes, ‘El Saler per al poble’ i ‘El llit del Túria és nostre i el volem verd’, les quals han quedat unides en la història dels moviments ciutadans de València. El llibre compta amb el disseny i la maquetació Dídac Ballester i inclou també una intervenció plàstica de Neus Sanfèlix.

En tots dos casos, gràcies a iniciatives i moviments ciutadans exemplars que van alçar la veu i es van oposar a les polítiques desenvolupistes destructores de la natura i la biodiversitat, el litoral del Saler i els jardins del Túria són  avui dos actius ambientals que ara aprecia i gaudeix la ciutadania valenciana.

La perspectiva actual permet destacar no només l’èxit que obtingueren en aquells moments sinó, sobretot, allò que han comportat per al bon disseny urbà de València i el benestar de la població. Els moviments ciutadans són expressió d’idees i sentiments socials que formen part de les ciutats democràtiques i que en molts casos han sigut decisius per fer-les millors. 

'Del Saler al Túria' és un llibre narrat amb una combinació singular: saviesa i coneixement de l’arquitectura i l’urbanisme, juntament amb una immensa dedicació i voluntat d’aconseguir el millor relat possible, el més documentat i el més fidel als fets.

Trajectòria de l’arquitectecte Carles Dolç

L’arquitecte Carles Dolç (València, 1949), fill predilecte de la ciutat de València des de 2015, va ser una de les milers de persones que participaren en els moviments ciutadans d’oposició a la destrucció del Saler i la conversió del vell llit de Túria en autopistes. Posteriorment es va integrar en les iniciatives de defensa de l’horta de València i va ser un dels fundadors de Salvem el Botànic.

Amb Just Ramírez és autor del llibre Articles urbans (1999). Ha publicat diversos treballs sobre urbanística, molts dels quals referits a la ciutat de València.

Ha estat col·laborador sobre temes d’urbanisme a l’edició valenciana d’El País. Publica regularment articles al diari Levante-EMV, els últims anys integrat en el Col·lectiu Terra Crítica.