El Jardí Botànic celebra la setmana de la ciència amb activitats divulgatives i una jornada de portes obertes amb visites guiades i tallers

  • November 19th, 2020
 
Imagen de la noticia

Com tots els anys, durant el mes de novembre nombroses institucions a tota Europa celebren la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. Un esdeveniment de divulgació científica que té com objectiu acostar la ciència al públic de totes les edats i fomentar vocacions científiques augmentant l’atractiu de la ciència, sobretot en els més menuts.

El Jardí Botànic de la Universitat de València se suma a aquesta iniciativa a través d'un programa d’activitats variat que es durà a terme la setmana del 23 al 29 de novembre. Hi haurà conferències, visites guiades, es llançaran vídeos pel canal de youtube i el diumenge 29 hi haurà jornada de portes obertes!

Amb els vídeos titulats, un Jardí de Ciència, el lema central d’aquesta edició, volem mostrar a tot el públic que el Botànic no només és un espai per gaudir de la natura sinó que també és un Jardí estretament vinculat a la ciència.  Els dies 24, 25, 26 i 27 de novembre es publicaran al canal de YouTube quatre vídeos en els quals Jesús Riera, el conservador de l’herbari, i Elena Estrelles, conservadora del banc de germoplasma, ens parlaran sobre la tasca que realitzen a les instal·lacions científiques del Botànic.

A més a més, el dijous 25 de novembre tindrà lloc la segona xarrada del cicle de conferències on-line Botànica des del Sofà on professionals de diferents disciplines parlaran entorn una temàtica comuna, les plantes.  Així, sota el títol La botànica, una ciència en perill d’extinció? Gonzalo Nieto i María Begoña García, moderats per Juan Francisco Mota, conversaran sobre el futur d’aquesta disciplina. I és que les persones que acaben els estudis de Biologia, de Ciències Ambientals o d'Enginyeria Forestal són incapaces de reconèixer gran part de les plantes comunes i la botànica ha anat reduint-se fins a desaparèixer de molts plans d'estudis. Però  com abordarem la identificació de les plantes sense botànics? Com podrem catalogar la seua diversitat i la seua utilitat? Aquestes i moltes altres preguntes i reflexions en una nova entrega de Botànica des del Sofà. 

Pel que fa al cap de setmana, tindrem l’oportunitat de conèixer més a fons la vessant científica del Botànic a través de les visites guiades de la setmana de la ciència. On de la mà de personal del Jardí podreu conèixer la tasca d’investigació, educativa i de divulgació que es du a terme pels professionals del Botànic i sobretot la tasca importantíssima per a la conservació vegetal que realitzen. Hi hauran opcions d’apuntar-se a les visites tant el dissabte com el diumenge.

I ja el diumenge 29, hi haurà jornada de portes obertes amb entrada gratuïta perquè tot el públic puga gaudir de les seues col·leccions de plantes i arbres monumentals i descobrir cada racó d’un Jardí que amaga molt més del que sembla. A banda, es realitzarà a l’exterior de l’Estufa Freda un Taller infantil, impartit per l’escriptor Vicente Marco Aguilar i l’il·lustrador Raúl Colomer (kolo) titulat Còmic i ciència, conservar la biodiversitat. Si s’animeu a participar en el taller podreu aprendre tot el procés necessari per dibuixar un còmic, posar a prova la vostra imaginació i crear les vostres pròpies històries!

Per últim, durant la jornada de portes obertes la Biblioteca Félix Pizcueta baixarà al Jardí i tindrà un punt d’informació i d’alliberament de llibres a la Plaça de Carles Pau. T’informarem sobre la nostra col·lecció, què fem a la biblioteca i, a més a més, podràs emportar-te un llibre: donarem una segona oportunitat als exemplars duplicats de la nostra col·lecció. Ah! I si teniu llibres per casa que voleu donar, podeu portar-los també. La temàtica ha d’estar relacionada amb la botànica, la jardineria, la horticultura, art i natura, llibres i contes infantils o juvenils sobre natura. Els llibres passaran una quarantena i els tornarem a alliberar al nostre punt BookCrossing de la Biblioteca.