La projecció de ‘Figures ocultes’ tanca el cicle ‘Dones i ciència al Botànic’

  • Botanical Garden
  • Eva Pastor Serra, Elisa Caballer Bellido
  • February 16th, 2018
 
Imagen de la noticia

Per a celebrar el Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència, el Botànic organitza aquest cicle d’activitats al Jardí. Xarrades amb científiques de primer nivell sobre reproducció animal, farmacologia, ciències dels materials i ones gravitatòries, una taula redona sobre dones i ciència ficció i la projecció de la pel·lícula ‘Figures ocultes’. Les dones també fan ciència, parlem-ne.

Visibilitzar el treball de les científiques, reivindicar les seues aportacions, facilitar i promoure l’accés de les dones i xiquetes als àmbits científics i tècnics i promoure pràctiques que afavorisquen la igualtat. Són alguns dels objectius de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra des del 2016 i al qual enguany s’uneix el Jardí Botànic amb un cicle d’activitats que inclou xarrades, debats i la projecció de la pel·lícula Figures ocultes. El programa està recollit en la plataforma 11defebrero.org que recopila totes les activitats previstes en relació amb aquest esdeveniment i que està obert a tota classe d’entitats per a omplir una agenda que done a conéixer la situació de la dona en els àmbits científics i tècnics.

El cicle d’activitats pretén servir per a inspirar generacions presents i futures. Per això, es comptarà amb científiques de primer nivell que compartiran amb els assistents els projectes a què dediquen la seua vida, es mostrarà la destacada aportació de les dones en sectors on no és costum veure-les i es reflexionarà sobre el paper de les dones en àmbits com ara la ciència ficció.

Per a tancar el cicle, el divendres 16 de febrer, a l’Auditori Joan Plaça del Botànic, es projectarà Hidden Figures (Figures ocultes, en valencià), basada en el llibre del mateix nom de Margot Lee Shetterly. L’aclamat film conta la història de la matemàtica afroamericana Katherine Johnson i les seues col·legues Dorothy Vaughan i Mary Jackson, les quals, mentre treballaven al Centre d’Investigació Langley, ajudaren la NASA en la carrera espacial.

El dimarts 13 de febrer, a les 19 hores, es comptà amb Ana Cros, que parlà de la seua trajectòria professional en una xarrada amb el títol Andaduras de una física en la Ciencia de los Materiales. Cros és  catedràtica de Física Aplicada, directora de l’Institut de Ciència dels Materials i presidenta de la secció local de València de la Reial Societat Espanyola de Física. El mateix dia Isabel Cordero, llicenciada en Matemàtiques i doctora en Astrofísica, amb estades d’investigació a l’Institut Max-Planck d’Astrofísica de Garching i a l’Observatori de París-Meudon, parlà sobre relativitat numèrica i ones gravitatòries en Descubriendo el universo con ondas gravitatorias.

El dimecres 14 de febrer hi hagué la xarrada Sexo, drogas y... dolor  a càrrec de Lucía Hipólito, professora ajudant doctora del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València. A continuació, María Carmen Fuentes, biòloga del Departament de Comunicació de l’Oceanogràfic de València i investigadora de la Fundació Oceanogràfic, va compartir amb el públic el projecte ConCIENCIA marina, investigación en reproducción animal como proyecto de conservación.

Dones i ciència ficció era el títol de la taula redona prevista per al dijous 15 de febreron participaren Maria Tordera, Juan Miguel Aguilera, Cruz Gabaldón i Sergio Mares, moderats per Elena Denia.

El cicle d’activitats ha estat organitzat pel Jardí Botànic en col·laboració amb El Café Cuántico, La Física del Grel, INGENIO (CSIC-UPV), Neuroforum, Early Universe i Productora Audiovisual Quatre Films. Cal destacar la implicació, des del comité organitzador, d’Elena Denia, física i periodista científica, investigadora a l’institut INGENIO (CSIC-UPV) i directora del programa El Café Cuántico; Roger Sanchordi, membre del grup La Física del Grel i apassionat de l’astronomia i la física; i Cinta Navarro, biòloga i llicenciada en Ciències Ambientals, becària predoctoral en Neuroforum, laboratori de neuroanatomia funcional de la UJI i la UV.

Dies: del 13 al 16 de febrer de 2018
Horari i accés:
totes les activitats seran a les 19 hores, entrada gratuïta i aforament limitat.
Ubicació: xarrades i taula redona: Sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic, c/Quart 80.
Projecció: Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, c/Beat Gaspar Bono s/n.

Més informació: www.jardibotanic.org