El llegat de Xavier Bordils arriba a l’Arxiu Valencià del Disseny

  • UV General Foundation
  • June 23rd, 2021
 
Logo Xavier Bordils.
Logo Xavier Bordils.

L’Arxiu Valencià del Disseny (AVD) ha rebut aquest mes de juny el llegat del dissenyador valencià Xavier Bordils (Castelló, 1939) en 14 caixes i una carpeta de dibuix. Es tracta d’una producció que abasta quatre dècades: des dels anys 60 fins a finals dels 90. Els fons han estat depositats a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, seu de l’Arxiu, i pròximament es realitzarà l’acte de donació.

Aquesta documentació suposa quasi el cent per cent del llegat conservat de Bordils i inclou un ampli mostrari de tota la seua trajectòria des que encetà la seua carrera a París en la dècada dels 60: dibuixos de gran format, dissenys de senyalística, projectes d’identitat corporativa per a empreses, diapositives documentals, làmpades i joguets històrics.

El disseny industrial va fer de Xavier Bordils un dels pioners valencians. Reconegut com a dissenyador global després d’una llarga vida professional, Bordils es va formar a l’École Nationale des Métiers d’Art de París com a arquitecte d’interiors, certificant-se en estètica industrial. És a la capital francesa on va realitzar els seus primers projectes de disseny d’envasos i embalatges per a l’empresa familiar, dedicada a la comercialització de la taronja, així com per a d’altres organitzacions homòlogues.

Durant la seua carrera, una mostra dels projectes que va realitzar per a aquest tipus d’empreses (comercialitzadores i exportadores de taronja) són el disseny d’un manual de normalització per a envasos de cartó per a l’Associació de Cooperatives Agrícoles (Anecop); la nova imatge de l’exportadora valenciana de fruites Fontestad S.A.; les normes d’identitat visual de Zumos Valencianos del Mediterráneo; el sistema d’identitat de la cooperativa fructícola Copaltea; l’avantprojecte d’hipermecat per a la cooperativa Frutaltea; i la nau, la marca, el logo, el packaging i les normes d’identitat visual per a Vicent Giner.

D’altra banda, és a finals dels 60 quan Bordils funda, juntament amb altres tres dissenyadors francesos, l’estudi CUTCH de disseny gràfic i de producte: la seua secció MINI CUTCH, de mobiliari infantil, va ser seleccionada per a la Biennal de Milà (1968-1969); i CUTCH va modernitzar la marca Velosolex de bicicletes amb motor.

La segona etapa de Bordils comença a meitat dels anys 70, quan va abandonar l’estudi a França per a tornar a València. Ja a casa, estableix una relació professional duradora amb la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, fent-se càrrec de l’organització d’esdeveniments culturals i acadèmics, i del butlletí de l’IPI Diseño Comunicación, des d’on difon les seues idees i reflexions sobre el disseny industrial. Aquesta publicació li permetrà, a més, entrar en contacte amb els dissenyadors valencians del moment: Eduardo Albors, José Juan Belda, Vicent Martínez, Martínez Medina, Juan Montesa, Moscardó, Gabriel Pons i Francisco Segovia, als llegats d’alguns d’ells, depositats a l’Arxiu, se suma ara el de Bordils.

A principis dels 80, realitza, per a l’empresa fabricant de màquines bobinadores Bobifil, un dels seus projectes més gratificants, i, durant vora una dècada, col·labora amb la Cooperativa Payá de joguets i FGV Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

En el 85 torna a París i comença a compatibilitzar el disseny industrial amb la docència donant classes de disseny global al Strate Collage de l’École Supérieure de Design Industrielle. Aquesta faceta docent de Bordils li acompanyarà fins al final de la seua carrera professional també a València, com a professor a la Universitat CEU San Pablo en els anys 90, i com a dissenyador per a diverses empreses, a més de publicar, en col·laboració amb Susi Seva, el llibre ‘El color de la arquitectura tradicional valenciana’ (1998).

L’Arxiu Valencià del Disseny compta entre els seus objectius la difusió i accés dels seus fons a través de la seua digitalització (més de 40.000 documents fins ara) i consulta en línia, així com l’estudi i investigació del món del disseny per a consolidar-lo i posar-lo en valor. El seu fons es constitueix amb la donació de nombrosos dissenyadors i artistes valencians, als quals se sumarà el llegat de Xavier Bordils, pioner valencià del disseny industrial i global.

Aquest Arxiu es va crear en març del 2018 amb la constitució del grup de treball integrat per la Universitat de València, la Generalitat Valenciana i l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD). En l’actualitat, gestionat a través de la Fundació General de la UV, el codirigeixen el professor de la Universitat de València Vicente Pla i el professor de Disseny de l’EASD València Xavier Giner.

Images: