El president de Greenpeace reclama a Gandia una protecció jurídica per al medi ambient

  • UVGandia
  • July 18th, 2019
 
José David Sandoval president de Greenpeace a Gandia

José David Sandoval va participar ahir en el curs de la Universitat d’Estiu “Els drets del planeta” on va reclamar la necessitat d'articular un Declaració dels drets de la terra equiparable a l'existent per a l'ésser humà.

El canvi en la concepció que té l'ésser humà sobre el planeta seria el punt de partida per a articular una protecció jurídica del medi ambient. El president de Greenpeace España va plantejar durant la seva sessió la necessitat de realitzar un canvi de concepció en l'imaginari col·lectiu: “El medi ambient som les persones i tot el que hi ha en el planeta. Des de 1972 les lleis ambientals s'han multiplicat per 38 i estan present en 150 constitucions del globus, però no es compleixen. Pensem que prenem consciència dels problemes ambientals però la crisi de la comoditat fa que no fem res. La gran tasca del s.XXI és la protecció jurídica del medi ambient”.

Aquest canvi de concepció passaria, segons Sandoval, per reconèixer no només els drets d'altres éssers vius sinó també dels rius, les muntanyes o els oceans en tot el seu conjunt. En definitiva, entendre la terra en la seva globalitat i procurar que els tribunals s'ocupin de les qüestions fonamentals de la contaminació ambiental i no es quedin embussats en qüestions tècniques: “s'ha de definir la naturalesa jurídica de la terra, definir què hem de protegir en el seu conjunt i traduir-lo en normes que, a més, han de ser aplicables a les diferents cultures del món”.


Encara que el panorama sembli poc esperançador perquè “estem destrossant l'únic lloc on podem viure” en l'actualitat ja existeixen corrents que treballen per a canviar la situació. El mateix Sandoval explicava que hi ha corrents de fonamentació científica, indígena, ètica i jurídica que treballen per a fonamentar el dret de la terra partint de la base que “tot el sistema està interrelacionat”.

José David Sandoval va participar en el curs “Els drets del planeta” coordinat pel Director del Jardí Botànic, Jaime Güemes.

 

More information: