El turisme urbà i el model econòmic valencià, a debat en la Facultat d'Economia

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • December 17th, 2020
 
Imagen de la noticia

En la jornada s'ha projectat per primera vegada el documental “Turisme i centres urbans: València”, emmarcat en el programa Docufòrum; i s'ha presentat el llibre “Investigacions Clau en la Transformació del Model Econòmic Valencià”. Tots dos projectes són fruit de la col·laboració entre el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i la Càtedra MESVAL.

En la presentació, que s'ha celebrat aquest dijous 17 de desembre a la Sala Manuel Sánchez Ayuso de la Facultat d'Economia, han participat el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; Julio Olmos, coordinador General de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible de l'Ajuntament de València, que ha intervingut de forma online; el degà de la Facultat d'Economia i director de la Càtedra Model Econòmic Sostenible de València i Entorn (MESVAL); i Amparo Cervera, codirectora de la Càtedra MESVAL (2017-2019).

El vicerector Jorge Hermosilla ha subratllat la importància de la col·laboració institucional, perquè “aquest programa no hauria sigut possible sense el suport d'entitats compromeses amb la societat valenciana, en aquest cas, aquest audiovisual ha sigut fruit de la col·laboració entre la Universitat de València i l'Ajuntament de València, que fan possible l'activitat de la Càtedra MESVAL”.

Julio Olmos, coordinador General de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, ha destacat que el govern municipal “està treballant amb fermesa perquè València es posicione en el mapa com a una ciutat innovadora, inclusiva i sostenible”. Per a això, ha explicat el coordinador General, l'Ajuntament ha posat en marxa una agenda per a transformar el model econòmic local considerant la diversitat dels seus agents econòmics i socials, sense oblidar que el turisme continua sent un dels principals motors de l'economia valenciana.

Els professors Jose Manuel Pastor i Amparo Cervera han coincidit a assenyalar la interessant aportació que suposa tant el documental com la publicació, “tots dos són instruments que contribueixen al diàleg entre la ciutat i el seu entorn econòmic, social, cultural i tecnològic, ja que recullen les investigacions, visions i opinions dels diversos agents econòmics i socials sota el prisma de governança, innovació, sostenibilitat, competitivitat, benestar humà i globalització”.

La publicació “Investigacions Clau en la Transformació del Model Econòmic Valencià”, coordinada per Amparo Cervera i José Manuel Pastor, aprofundeix en les claus que subjauen a la història de la ciutat de València, la seua composició actual, dinàmiques i processos de transformació futura amb una mirada sostenible i d'eficiència. A través dels quatre informes dirigits pels professors Carlos Peraita, Lorenzo Serrano, Leandro García Menéndez i Rafael Boix Domènech, es compon aquest estudi, amb nous indicadors, marcs d'anàlisis i reflexions pensades per a la seua aplicació directa a la nostra realitat urbana, social i econòmica.

El documental que s'ha presentat hui, “Turisme i centres urbans: València” analitza l'impacte del turisme en el centre urbà de València, i aprofundeix en la necessitat d'abordar el turisme i els seus impactes de manera sostenible, innovadora i considerant la totalitat dels agents implicats en aquesta activitat, per a evitar així els seus impactes negatius sobre els residents. Aquest audiovisual forma part del programa Docufòrum, que comprén una sèrie de documentals impulsats pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i realitzats en alta definició (HD) pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat (TAU). Els documentals, d'una duració de 20 minuts, recullen opinions d'especialistes tant de la Universitat de València com de l'àmbit social o empresarial valencians.

Images: