Els beneficis de l’exercici físic en època d'exàmens

  • Press Office
  • June 10th, 2019
 
Cartell Universitat de València amb el logo del Servei d'Esports
Cartell Universitat de València amb el logo del Servei d'Esports

L’activitat esportiva durant el curs acadèmic està molt present entre l’alumnat de la UV, però, i durant l’època d’exàmens? Ara, una de les imatges més representatives en aquesta època de l’any és la de l’estudiantat que s’enfronta a les proves finals de l’any. Hores d’estudi a la biblioteca, a casa… i quin lloc ocupa la pràctica d’activitat física? Té cabuda en la seua planificació?

Planificació: hores d’estudi + resta d’activitats

“La variable clau dels resultats acadèmics és la suma del nombre d’hores que un dedica a estudiar i el conjunt d’activitats que acompanyen a aquest temps d’estudi”, enumera Francisco Pérez González, professor de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat de València  (UV) per a un article publicat en El País, en què indica els “Cinc consells per a organitzar el teu temps abans dels exàmens”.

 

Beneficis de l’exercici físic en el pla cognitiu

Preguntem a Cristina Blasco, professora PDI de la Universitat de València  i coordinadora de la Unitat d’Investigació en Rendiment Físic i Esportiu 

(UIRFIDE). Ella ens acosta algunes línies d’investigació existents al voltant de quins són els beneficis de l’exercici físic a nivell cognitiu:

 

  • Major rendiment en blocs d’estudi:la pràctica de 20 minuts d’exercici físic d’una certa intensitat ofereix un gran benefici entre blocs d’estudi.
  • Millora de l’atenció i activació:la capacitat d’atenció i d’activació es beneficia en realitzar exercici físic previ al treball mental. “L’exercici físic realitzat prèviament al mental et provocarà una activació cerebral, augmentarà el flux sanguini”, assenyala Blasco.
  • Major capacitat de retenció a llarg termini: a llarg termini, les persones que fan exercici físic milloren la seua capacitat de retenció. Així doncs, Blasco indica que “l’exercici físic en períodes d’exàmens ajuda a la retenció a llarg termini”.
  • Efecte sobre el son, l’efecte mediador.Una bona qualitat del son ajuda en el procés d’aprenentatge. “No és que l’exercici físic et faça més llest perse, però sí que està comprovat que si fas exercici físic dormiràs millor. El son és molt important per a aprendre,  de manera que les persones que dormen i descansen bé fixen millor tot el que han fet”, destaca Blasco.

 

Lluitar contra les hores de ‘cadira’

És clar que estudiar requereix moltes hores de cadira i el cos acaba sentint-se afectat. “Les hores d’estar assegut ens fan molt més mal. Hi ha molt d’estudi sobre els efectes nocius del sedentarisme, i estudiar, per desgràcia, és una actitud sedentària”, diu Blasco i afegeix: “Si t’alces durant un cert temps i fas exercici físic, compensaràs d’alguna manera”.

 

Fer front a l’estrés

Queda demostrat que una planificació concorde amb el temps que tenim disponible per a estudiar, descansar i arribar tranquils a l’examen són algunes de les claus per a afrontar amb èxit la prova. 

En aquesta planificació, un dels objectius és fer front a dos dels grans enemics, l’estrés i l’ansietat. Segons la llei Yerkes-Donson, una ansietat moderada pot arribar a facilitar el nostre rendiment intel·lectual de millor manera que una ansietat baixa, ja que això ens permet que estiguem més alerta i més capacitats per a afrontar imprevistos i situacions concretes. Però si ens enfrontem a una ansietat molt alta, la nostra atenció, concentració i capacitats de memòria es veuran afectades, cosa que pot arribar a bloquejar-nos per complet.

Una manera de previndre aquesta situació és la pràctica d’algun tipus d’esport. Per què no anar al gimnàs, a una classe grupal o jugar un partit amb gent per a distraure la nostra ment? Reduirem els nostres nivells de cortisol (l’hormona de l’estrés) i a més, amb la pràctica d’activitat física generarem endorfines i tindrem més ànim per a afrontar la nostra jornada d’estudi. 

Tinguem molt present això: “El teu cervell pot estar bé, però si el teu cos està malament començaràs a tindre senyals d’alerta”, subratlla Cristina Blasco.