Els IES Joan Fuster de Sueca, Salesians San José Artesano d’Elx i La Plana de Castelló de la Plana guanyen el concurs ‘Va de Dades’
Els projectes presentats per alumnes de l’IES Joan Fuster de Sueca, el Col·legi Salesians San José Artesano d’Elx i La Plana de Castelló de la Plana han sigut els guanyadors del concurs ‘Va de Dades’, que pretén fomentar la ciència de dades i l’estadística. Aquesta és la fase autonòmica del concurs nacional ‘AVATAR: Descubriendo la Estadística en el País de los Datos’ organitzat per la Societat d’Estadística i Investigació Operativa ‘SEIO’.
20 de may de 2025
Els guardons han anat per al projecte Els efectes de la DANA en la concienciació juvenil. I tú què faries? realitzat per Yasmin Saidi i tutoritzat per Mónica Carbó Colechà i Òscar Mascarell Claver, de l’IES Joan Fuster, en Sueca (Valencia). (Categoría A (1-2ESO)). Es dona la circumstància que aquest centre també va ser premiat l’any passat en la categoria B.
També guanyador, en aquest cas en la categoria B (3-4ESO+FPB), ha sigut el projecte Estudi descriptiu sobre la depressió, realitzat per Diego Espuelas Gómiz, José García Martínez, Victoria Martínez Ortega i Alejandro Picó Rodríguez, i tutoritzat per Pablo López Francés, del Colegio Salesianos San José Artesano, en Elx (Alacant).
Pel que fa a la categoría C (Batxillerat i FPGM), el treball guanyador ha sigut Motxilles: Un problema de pes, realitzat per Pau Ferrando Agost i tutoritzat per José Francisco Chiva Moreno, de l’IES La Plana, en Castelló de la Plana.
A més, s’han atorgat tres distincions especials a projectes destacats per la seua qualitat. Així, la distinció especial concedida per l’IVE ha sigut per al treball titulat Estudi de l’ús i la percepció de la xarxa reciclable de l’àrea metropolitana de València (AMV) realitzat per Dídac Llácer Ausina i tutoritzat per Javier Fuentes Valor i Lydia Moragón Fandos, de l’IES Juan de Garay, en València. Per la seua banda, el Grau en Estadística Empresarial de la Universitat Miguel Hernández ha atorgat dos distincions especials, les dos per a treballs d’alumant de l’IES Joan Fuster de Sueca. En concret, les disticions han sigut per als treballs La Contaminació Invisible realitzat per Helena Benedito Santandreu, Lola Crespo Fos i Àfrica Lupo Rozalén, tutoritzades per Òscar Mascarell Claver i Josefa Peris Cornelio i per al treball Creativitat Vs Educació: una mirada cap al foment de la creativitat, realitzat per Alaa Saidi, tutoritzada per Òscar Mascarell Claver i Mónica Carbó Colechà.
L'última distinció especial ha sigut l’atorgada pel Grau en Ciència de Dades i Intel·ligència Artificial també de la Universitat Miguel Hernández per al treball RESIBIM. Revolució En la Sanidad, l’Impacte del Bigdata i la IA en la Medicina, realitzat per Mario Martínez Luna i Leire Ortiz Baena, tutoritzat per Silvia Ponz Burdeus, de l’IES Jaume I de Borriana (Castelló de la Plan).
El concurs Va De Dades!està dirigit a centres educatius de Secundària de la Comunitat Valenciana. Aquesta tercera edició ha comptat amb la participació de 40 estudiants en 16 projectes tutoritzats per professorat d’ESO i Batxillerat de les províncies d’Alacant, València i Castelló.
L’acte de lliurament ha tingut lloc en el saló de graus Manuel Valdivia de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València.
Els tres projectes premiats en Va De Dades!acudiran a la fase nacional del concurs a Logroño del 25 al 27 de juny, per a representar a la Comunitat Valenciana. El viatge i estada de tutors i estudiantat serà finançat íntegrament gràcies al patrocini de la Universitat de València i de l’Institut Valencià d’Estadística, IVE.
Va De Dades!està organitzat pel Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València, el Departament d’Estadística de la Universitat Politècnica de València, i el Departament d’Estadística, Matemàtiques i Informàtica de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, en concret per les professores Carmen Aguilera, Maria del Carmen Martínez Blázquez i Mª Asunción Martínez Mayoral i Javier Morales. Compta amb patrocini especial de l’IVE, i la col·laboració institucional de la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i la Facultat de Ciències Matemátiques de la UV, la Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses de la UPV, l’Institut d’investigació CIO i del Vicerectorat d’Estudiants i Coordinació de la UMH, la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-khwarizmi.