Els ingressos de les universitats públiques valencianes segueixen per davall de 2008, malgrat que els recursos propis eleven el seu pes i ja suposen el 21,3% del total

  • Press Office
  • October 19th, 2020
 
Rectorat de la Universitat de València.
Rectorat de la Universitat de València.

Els ingressos amb els quals compten les universitats valencianes per a desenvolupar la seua activitat no han recuperat els nivells previs a la crisi de 2008. Segons les últimes dades actualitzades en la plataforma SIUVP (Sistema d’Informació de les Universitats Valencianes Públiques), la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Politècnica de València, i sumaven un volum d’ingressos conjunt de 1.195,9 milions d’euros en 2018, un 6,1% menys en termes nominals que deu anys abans, en 2008, quan el pressupost va aconseguir 1.274,2 milions.

Les dades, procedents de les pròpies universitats en un exercici de transparència, es mostren també desglossats pel seu origen. Els ingressos que proporcionen les administracions públiques nacionals suposen la major aportació i representen el 72,3% del total, 864,6 milions. No obstant això, aquesta xifra reflecteix una caiguda del 10,8% respecte a 2008, quan, amb 969,5 milions, els recursos públics nacionals concentraven el 76,1% dels ingressos.

Per contra, els recursos propis que obtenen les universitats en l’exercici de la seua activitat han augmentat el seu pes des del 16,9% de 2008 fins a un 21,3%, una dècada després. S’entén per recursos propis els drets reconeguts nets procedents de taxes, els ingressos patrimonials i per alienació d’inversions reals, així com els recursos captats d’empreses privades.

La plataforma SIUVP, creada per les universitats públiques valencianes i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), acaba d’actualitzar 30 dels indicadors que inclou. A més dels econòmics, per als quals SIUVP és la font més actualitzada en aquests moments, s’ha ampliat el període temporal analitzat per a indicadors relacionats amb els recursos humans, investigació i patents. Entre els econòmics s’analitza també la importància dels recursos captats en projectes I+D, el pes de la qual és del 14,7% en 2018.

La web, que recull informació sobre les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana, mostra a través dels indicadors relacionats amb investigació el continu increment del percentatge de publicacions realitzades en col·laboració internacional, a més d'una tendència ascendent en el nombre de publicacions per professor doctor.

Les dades recollides en la plataforma SIUVP abasten des dels aspectes més purament acadèmics, com l’oferta i la demanda docent, fins a les dades econòmiques més concretes sobre els recursos i resultats de l'activitat de cada universitat. En concret, els indicadors s'agrupen en els següents camps: Accés universitari, estudiants, rendiment acadèmic, internacionalització, recursos Humans, investigació i transferència, i dades econòmiques.

Tots els indicadors es poden consultar en www.siuvp.es
 

More information: