Es lliuren els Premis UV d’Escriptura de creació - 19a edició

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • December 21st, 2022
 
Guardonats i finalistes en els Premis UV d’Escriptura de Creació junt al delegat d’Estudiants, Manuel González, i representants de la UV. / Miguel Lorenzo
Guardonats i finalistes en els Premis UV d’Escriptura de Creació junt al delegat d’Estudiants, Manuel González, i representants de la UV. / Miguel Lorenzo

Dimarts 20 de desembre, a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau, s’ha celebrat el lliurament de la 19a edició dels Premis Universitat de València d’Escriptura de creació als quals es varen presentar més d’un centenar d’estudiants universitaris. Aquest acte també ha servit per presentar la versió impresa dels textos premiats del certamen, obra dels estudiants Víctor Vila, Sara Olivas, Óscar Palomares, Toni Díaz, Amancay Moliner i Javier Antonio Castillo.

El delegat d’Estudiants, Manuel González, ha conduït l’acte i ha destacat la importància de donar suport a la creació entre els i les més joves, amb uns premis “que fomenten la participació en l’àmbit literari de l’estudiantat valencià i contribueixen a enriquir el seu pas per la universitat”. El delegat ha recordat la figura d’Almudena Grandes, de qui ha remarcat el seu compromís social i la necessitat d’aconseguir “eixe món brillant” del qual ens parlava l’autora. A més a més, també ha agraït la bona acollida dels Premis entre l’estudiantat i el treball de les persones i serveis que els fan possible.

A l’acte han assistit els guardonats i guardonades, que han recollit el seu premi de mans del delegat i han dirigit unes breus paraules al públic assistent; l’escriptura com a salvavides i mitjà per a sacsejar consciències o com una vàlvula d’escapament, i també com un acte transitori que pot esdevindre permanent, varen ser algunes de les reflexions aportades. També varen intervenir la vicerectora de Cultura i Societat, Esther Alba, qui subratllà el paper històric del Centre Cultural La Nau com a espai d’acollida per a la creació, i la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Ricós, qui al seu torn destacà la importància de la creació i de l’esperit crític dins una societat neoliberal com la nostra.

Les obres premiades en la 19a edició dels Premis UV han estat: Poesia passatgera, de Víctor Vila Ramírez, estudiant de Psicologia a la Universitat de València, en la modalitat de Poesia en valencià; La perra de esta casa, de Sara Olivas García, estudiant del Màster en Gènere i Polítiques de Igualtat a la Universitat de València, en la modalitat de Poesia en castellà; Les metamorfosis (o sobre els canvis que anuncien la fi del món) d’Óscar Palomares Navarro, estudiant del doctorat en Història de l’Art a la Universitat de València, en la modalitat de Narrativa en valencià; La paradoja bélica de las cucarachas, de Toni Díaz Beltrán, estudiant del Màster en Paleontologia Aplicada a la Universitat de València i a la Universitat d’Alacant, en la modalitat de Narrativa en castellà; Karen frente al espejo o El infierno sabe a dulce navideño, de Amancay Moliner Ribeiro, estudiant d’Interpretació Textual a l’ESAD de València, en la modalitat de Teatre, i 7:36, 7:37, 7:38, de Javier Antonio Castillo Mora, estudiant de Filosofia a la Universitat de València, en la modalitat de Guió de curtmetratge.

A la present edició del certamen literari es van presentar 121 originals a les diferents categories. La resolució del jurat també recull les obres finalistes: Passat en òrbita, de Víctor Benavides Escrivà, en Poesia en valencià; Los tambores del dios del rayo, de Pedro Muñoz Claramonte, en Poesia en castellà; Porqueria, de Celia Ibáñez Pascual, en Narrativa en valencià; Peces, cortinas, llaveros y todo lo que no podemos guardar, de Andrea Ixchel Martínez Marcos, en Narrativa en castellà i  Construir un ascensor a l'hotel Seppuku, de Josep Xavier Rico Martín, en Teatre.

Per a finalitzat l’acte de lliurament, s’ha projectat el curt En recuerdo de Lupi, obra de Silvia Mares García, estudiant de Comunicació Audiovisual i guanyadora en la modalitat de Guió de curtmetratge en l’edició dels Premis de l’any passat.

Aquest certamen, que l’any que ve complirà vint edicions, té per objectiu promocionar i reconèixer la creació literària entre l’estudiantat de les universitats valencianes. Cada obra guardonada té una dotació econòmica de 1.000 euros, a més de la publicació en paper per Edicions 96, en el cas de les modalitats de narrativa i poesia, i per Colección Teatro Siglo XXI (PUV), en la modalitat de teatre. En Guió de curtmetratge es reben 2.000 euros per a dur a terme la seua producció.

Els jurats de la 19a edició del certamen han estat formats per Mercè Climent i Paià, Eduard Marco Escamilla i Ferran Bataller Gomar, en Poesia en valencià; Patricia M. Cuenca Chaves, Itziar Mínguez Arnáiz i Luz Celestina Souto, en Poesia en castellà; Llúcia Casanova Carbonell, Iolanda Batallé Prats i Maria Saiz Raimundo, en Narrativa en valencià; Lola Samper Ramos, José Martínez Rubio i Mar Benegas Ortiz, en Narrativa en castellà; Laura Useleti Ortiz, Carla Chillida Almiñana i Maria Morant Giner, en Teatre, i José Antonio Hurtado Álvarez, Anacleto Ferrer Mas i María Mínguez Pardo, en Guió de curtmetratge.

Els Premis UV d’Escriptura de creació estan impulsats per la Delegació d’Estudiants i organitzats pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), amb la col·laboració de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, les Aules de Narratives, de Poesia, d’Arts Escèniques i de Cinema del Vicerectorat de Cultura  i Societat.