Es mor Josep Fontana, doctor honoris causa per la Universitat de València

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • August 1st, 2017
 
Imagen de la noticia

Aquest dimarts ha mort l’historiador Josep Fontana als 86 anys. Doctor honoris causa per la Universitat de València, Fontana ha estat un dels historiadors més brillants d’Espanya.

Josep Fontana i Làzaro (Barcelona, 1931) ha sigut catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. Llicenciat en Filosofia i Lletres, secció d’Història, i doctor en Història per la Universitat de Barcelona, el professor Fontana ha exercit el seu magisteri com a catedràtic a la Universitat de València i, posteriorment, a la Universitat Autònoma de Barcelona fins la seua incorporació a la Universitat Pompeu Fabra, on va fundar i dirigir l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives.

La seua activitat investigadora, centrada principalment, en l’estudi de la crisi de l’Antic Règim i la transformació liberal, ha tingut una gran repercussió en la historiografia dins i fora d’Espanya. En la seua recerca també ha prestat una atenció especial a l’Amèrica Llatina i la configuració de la Catalunya contemporània, i ha donat a conéixer en Espanya la historiografia marxista britànica i l’escola índia dels Subaltern Studies.

Autor de nombroses obres que han exercit un mestratge en diverses generacions d’universitaris, ha estat investit Doctor ‘Honoris Causa’ per les universitats Rovira i Virgili, de Valladolid i de Girona,  i ha rebut la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística de la Generalitat de Catalunya.

 

More information: