Escolars de Xina dibuixen al rei Jaume I

  • Confucius Institute
  • December 15th, 2021
 
Lliurament dels premis

La Universitat Normal del Nord-est (NENU), amb seu a la ciutat xinesa de Changchun, capital de la província de Jilin; ha lliurat els premis del seu I Concurs de Dibuix “Jaume I arriba a Changchun per la Ruta de la Seda”. La cerimònia oficial es va celebrar dissabte al Museu Provincial de Belles Arts. Hi van ser presents les principals autoritats institucionals de Jilin, com el director d'Educació Chen Mei; o la responsable de l'Oficina d'Internacionalització de NENU, Zhang Jingping. També hi van participar, mitjançant l'enviament de felicitacions audiovisuals, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; el vicerector d'Internacionalització, Carles Padilla; i el director de l'Institut Confuci (ICUV), Vicente Andreu.

Esta iniciativa, que s'organitza per primera vegada a la Xina, és complementària a la que es desenvolupa a València des de fa sis edicions. En el cas valencià, la figura que es posa en valor és la del pensador xinés Confuci. Als dos concursos, estudiants de nivells d'Educació Primària i els primers cursos de Secundària, reinterpreten amb un dibuix un relat fantàstic sobre l'arribada d'estes figures històriques rellevants a les seues ciutats. I la seda és el fil conductor que propicia que Confuci arribe a València i Jaume I a Changchun. A la darrera edició que es va celebrar ací el mes passat, van participar quasi 800 escolars d'una dotzena de centres d'ensenyament valencians, quantitat similar a la que s'ha arribat en el cas xinés, i que han procedit de diverses escoles de la seua província.

Amb els dos concursos s'aconsegueix, en paraules del director de l'ICUV, Vicent Andreu, “establir una línia de coneixement de les cultures xinesa i valenciana a les dos societats. També fer-ne partícip, des de la base, l'estudiantat de la importància d'entendre altres realitats de pensament, llengua i història.” Des que el 2016 va començar la primera edició a València, hi han participat desenes de col·legis de la ciutat i de l'àrea metropolitana i han estat més de 3.000 els dibuixos escolars que han concursat en la seua totalitat.

L'ICUV ha complit recentment els 14 anys, “al servei de la societat” com el seu principal lema, amb l'objectiu de difondre la llengua i la cultura xineses a València. És el centre oficial per als exàmens de nivell de xinés i té la condició de “Model” per part de la seu central xinesa, des del 2015, dels 540 Instituts Confuci que hi ha disseminats pel món. El 2017 va rebre la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat "per servir de pont d´unió entre les cultures xinesa i valenciana".