Europa dota de nou amb quatre milions dos projectes científics de la Universitat de València

  • December 16th, 2016
 
Imagen de la noticia

El Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC) acaba d'atorgar dues Consolidator Grants als científics Guillermo Mínguez i Rafael Sanjuán, investigadors dels instituts de Ciència Molecular i Biologia Integrativa i de Sistemes, respectivament, en el Parc Científic. Amb aquests, són ja deu els projectes de la Universitat de València finançats per l'ERC, un organisme creat fa una dècada amb la finalitat d'estimular l'excel·lència científica.

El European Research Council (ERC) acaba d'atorgar dues noves ajudes Consolidator Grant als investigadors de la Universitat de València Guillermo Mínguez i Rafael Sanjuán, dels instituts de Ciència Molecular (ICMol) i de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2Sysbio), tots dos en el Parc Científic de la Universitat de València. Amb aquests, són ja deu els projectes de la Universitat –quatre d'ells Consolidator– finançats per aquest organisme europeu dedicat a estimular l'excel·lència científica. La Comunitat Valenciana hi compta amb un total de 25.

El projecte que lidera Guillermo Mínguez i que haurà de créixer durant els pròxims cinc anys sota el paraigua del finançament europeu (2 milions d'euros), consisteix en el desenvolupament d'una segona generació de materials porosos de gran repercussió en els sectors mediambiental i energètic. Les xarxes metall-orgàniques han revolucionat el camp dels materials en els últims 25 anys, amb múltiples aplicacions tals com l'emmagatzemament de gasos, la catàlisi o la biomedicina. El projecte “Smart Coordination Polymers with Compartmentalized Pockets for Adaptive Guest Entrance”, S-CAGE, pretén aconseguir una segona generació d'aquests materials.

Guillermo Mínguez Espallargas és investigador Ramón y Cajal de la Universitat de València. La seua recerca combina la seua experiència prèvia en enginyeria cristal·lina i el coneixement adquirit en magnetisme per a desenvolupar polímers de coordinació magnètics amb comportament dinàmic. És autor de més de cinquanta articles en publicacions científiques d'impacte internacional i ha sigut convidat a 25 congressos nacionals i internacionals. El seu treball científic ha sigut reconegut amb diversos premis internacionals i nacionals: el “Dalton Young Research Award” de la Royal Society of Chemistry (primer espanyol a rebre-ho); la Medalla d'Or de el “European Young Chemist Award” (primer espanyol a rebre-la); el “Ludo Frevel Crystallography Scolarship Award” (únic guardonat europeu aqueix any); el Premi per a Investigadors Joves” de la Real Acadèmia Sevillana de Ciències; el “Premi Xavier Solans”; el “Premi Talent Jove CV”; el Premi Cientificotècnic Ciutat d'Algemesí” i el “Premi Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química”. Així mateix, a l'estiu de 2013 va ser seleccionat, a nivell mundial, per a assistir al prestigiós 63rd Meeting of Nobel Laureates en Lindau (Alemanya). 

Rafael Sanjuán, que rep una dotació d'altres dos milions d'euros per al projecte ‘Vis-à-vis. Collective Infectious Units and the Social Evolution of Viruses’, és investigador i professor del Departament de Genètica de la Universitat de València. El seu treball entorn de l'evolució dels virus i l'anàlisi de les interaccions intervirals ha sigut desenvolupat en el si de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, encara que, des de fa pocs mesos, l'investigador forma part de la línia de recerca en patògens del nou Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, un nou centre mixt Universitat de València-CSIC, que iniciarà en breu la seua activitat en el si del Parc Científic, i des d'on Sanjuán desenvoluparà el nou projecte Consolidator. 

Les Consolidator Grant són subvencions destinades a investigadors de qualsevol nacionalitat que exercisquen la seua labor en centres de recerca situats en estats membres o països associats. Els aspirants han de comptar amb una experiència d'entre set i dotze anys des de la finalització del doctorat i una trajectòria científica prometedora. Com a únic criteri d'avaluació, l'ERC examina l'excel·lència científica tant de l'investigador com de la seua proposta. Independència investigadora, maduresa científica, impacte internacional i certa presència i visibilitat entre la comunitat científica europea es presenten com a importants indicadors per a l'avaluació.