Experts de la Universitat de València analitzen la despoblació en espais rurals hui a Carrícola

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • December 20th, 2017
 
El director de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, Joaquín Farinós, impartint una conferència a Dènia. 17/11/16

El dimarts 19 de desembre Carrícola va acollir un cicle de conferències on s'estudiaren les oportunitats de desenvolupament territorial en les àrees de despoblació. El dilluns 18, va ser el torn de Montserrat, on la trobada va tractar de diagnosticar els reptes territorials que afronten els municipis metropolitans. Ambdues jornades formen part de les activitats de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana.

La Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, en col·laboració amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València (UV), organitzà aquest binomi formatiu amb l'objectiu d'analitzar dues realitats tan contraposades com a comunes en el territori valencià, interior versus litoral, rural enfront de metropolità.

El despoblament en àrees rurals, a debat a Carrícola (Vall d’Albaida)

La jornada Oportunitats de desenvolupament territorial en les àrees de despoblament va tindre lloc en l'edifici de les Antigues Escoles de Carrícola el passat dimarts 19 de desembre. Inauguraren la sessió, a les 17:00 hores, el secretari autonòmic Josep Vicent Boira, l'alcaldessa de Carrícola, Susana Cháfer; el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; i el director de la càtedra, Joaquín Farinós.

La jornada arrancà amb una taula redona titulada El despoblament en l'agenda política, en la qual participaren Antoni Such, director General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana; María Teresa Cháfer, directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna (PAC); i Carina Primo, alcaldessa de Quesa i presidenta del Fòrum de Municipis d'Interior de la FVMiP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies).

A continuació s'obrí el torn de conferències a través de les quals es perseguia oferir la visió acadèmica del despoblament que pateixen nombroses àrees de l'interior del nostre territori. Els professors i investigadors de la Universitat de València realitzaren un diagnòstic de les amenaces i riscos que s'afronten, i al mateix temps, tractaren d'esbossar solucions i presentar iniciatives per a combatre l'abandó d'aquestes àrees i la pèrdua de població. Els conferenciants van ser Andrés Boix (Dret Administratiu i Dret Processal), Josep Montesinos (Història de l'Art), Joaquín Martín (Dret Constitucional) i Luis del Romero (Geografia).

La saturació en àrees metropolitanes, a debat a Montserrat (Ribera Alta)

La jornada Oportunitats i reptes territorials en municipis metropolitans se celebrà el passat dilluns 18 en la Casa de la Cultura de Montserrat. La inauguració, a les 18:00 hores, va estar a càrrec de l'alcalde de Montserrat, Josep Maria Mas, i del director de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, Joaquín Farinós.

A través de quatre ponències, aquesta trobada va tractar d’analitzar les causes, conseqüències i solucions de l'increment de població massiu que estan patint nombroses poblacions de l'àrea Metropolitana de València (AMV), com és el cas de Montserrat. El professor de la Universitat de València Francesc Hernández (Estructura Econòmica) centrà la seua conferència en la gestió de l'aigua en els espais metropolitans. Javier Vicent Pitxer (Economia Aplicada, UV) s'ocupà de les estratègies i pactes territorials per al desenvolupament local de l'àrea metropolitana a València, en concret de Montserrat. Enrique Peiró, investigador de la Càtedra de Cultura Territorial, dedicà la seua intervenció a realitzar un diagnòstic i propostes per a Montserrat a partir de la Unitat Didàctica. També participà en la jornada el professor de la Universitat Politècnica de València Enrique Antequera, que abordarà els problemes de mobilitat i accessibilitat en l’AMV.

Aquestes jornades s'inscriuen en el marc d'actuació de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, fruit de l'estreta col·laboració entre la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Aquesta càtedra naix amb vocació de ser un vincle entre el món acadèmic, el polític i el ciutadà, amb dues grans metes: la politització de la societat, i la investigació al voltant d’un nou model territorial i de desenvolupament per al futur dels valencians.