Fuentesal/Arenillas guanya el Premi Col·lecció Cañada Blanch 2022

  • Press Office
  • November 8th, 2022
 
Imatge de l'obra guanyadora.
Imatge de l'obra guanyadora.

El duo artístic format per Julia Fuentesal (Huelva, 1986) i Pablo M. Arenillas (Cádiz, 1989) és el guanyador de la vuitena edició del Premi Col·lecció Cañada Blanch, que s’ha fet públic aquest dimarts. De la proposta guanyadora, el jurat ha destacat “l’ús original i innovador dels materials, el retorn a allò tradicional, la mirada cap al quotidià i la recuperació de l’ofici i els sabers artesans”.

L’anunci s’ha realitzat durant la inauguració al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València de l’exposició ‘Fer i desfer. Pensant amb les mans’, que podrà visitar-se a la Sala Estudi General fins el 18 de desembre, i que mostra les 19 propostes que han opta al premi.

L’obra guanyadora, presentada per la galeria Luis Adelantado, és titula Jarife IV (un paseo con Kike y Alex) I, II, de 2020. Es tracta d’una “lona, drapet i agulles de cap sobre bastidor entelat i fusta de sapel·li”, de 234 x 104 x 12 centímetres.

Els membres del jurat afirmen sobre l’obra guardonada: “Utilitzen formes del patronatge tèxtil que evoquen un especejament dels cossos, amb una presència fantasmal i una gran neteja tècnica”.

A l’acte de presentació han assistit representants de les entitats promotores de la iniciativa: Ester Alba (vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València), Juan Viña (president de la Fundació Cañada Blanch), Salomé Cuesta (vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV), Sara Vilar (comissària de l’exposició), Beatriz Espejo (crítica d’art i membre del jurat), Elena Vozmediano (crítica d’art i membre del jurat), Eva Sandoval (membre del Patronat de Fundació Cañada Blanch) i Paula Sánchez (directora de Fundació Cañada Blanch).

Les propostes artístiques que han optat al premi, i que ara es poden visitar a La Nau, són de Fuentesal Arenillas (Jarife IV. Un paseo con Kike y Alex I, II), Judith Egger (Secret chapel), Cristina Alabau (Espacio Hombre-Naturaleza), María Muñoz (Cambiar la Piel I y II), María Perceval Graells (Filant Prim I), Ernesto Casero (Una historia de lo natural), Antonio Alcaraz (Serie variaciones distrito minero, Linares), Ángel Peris (Abstracción sobre papel 20220624, Cuerpo de tinta C), Antonio Fernández Alvira (El fluir en lo fijado), Melanie Teresa Bohrer (Conversion of objects), Inma Femenía (Serie Llum), Marcos Juncal (Metodologia arqueològica), Alejandro Mañas (Serie Instantes de visiones), Elena Aitzkoa (Oxígeno y Amapola, suave despuntar), Pamen Pereira (Rewired), Carlos Sebastiá (Adolescencia en la terraza del club náutico), Beatriz Díaz Ceballos (Poesía líquida), Lluc Margrau (Colección I), i Alex Gambín (Relación de elementos).

Les galeries participants en aquesta edició han sigut Luis Adelantado, Aural Galeria, Galeria Benlliure, Jorge López Galeria, Canem Galeria, Rosa Santos, Galeria Cuatro, IB Isabel Bilbao/Galería de Arte, Gabinete de Dibujos, Galeria Vangar, House of Chappaz, Alba Cabrera Art Contemporani, Shiras Galeria, Galeria Thema, La Merceria, Espai Nivi Coll Blanch, The Liminal, SET Espai d’Art i Tuesday to Friday.

En el catàleg que acompanya l’exposició, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, afirma que les obres presentades, “encara que atenen diferents temes que preocupen en els nostres dies, curiosament responen a una forma d’abordar la pràctica artística similar”. La rectora ha afegeix: “Totes mostren un gran interès pels processos de treball i per l’experimentació amb els materials. Fer amb les mans com una forma de pensar, abordant la pràctica creativa des del fer. Una forma de veure el present, plantejant una necessitat de canvi en les formes de fer, de repensar la nostra manera de relacionar-nos en el món, d’afrontar un futur incert agreujat per la pandèmia, per les guerres i conflictes territorials i per una crisi climàtica insostenible per al nostre planeta. En les nostres mans està construir una societat més justa i solidària”.

Per la seua banda, la vicerectora Ester Alba ha indicat que la celebració d’aquesta convocatòria “fa patent el paper fonamental que les galeries d’art despleguen en el panorama artístic valencià”. Com explica Ester Alba, en aquesta edició es recupera el format presencial i se celebra “amb un ampli ventall de propostes innovadores reflex de la creativitat d’experimentats artistes”.

Juan Viña, president de la Fundació Cañada Blanch, destaca que en l’exposició “sorprèn la mescla d’allò conegut amb allò desconegut, que crea sorpresa i ens fa valorar la creativitat. Pensament i mans, un binomi excel·lent. Si hi afegim sensibilitat, tenim un trio irresistible”.

Rosa Santos, presidenta de LAVAC, ha remarcat que la importància del premi “no només es tradueix en l’adquisició d’obra, sinó que, de més a més, suposa una projecció d’unitat de les galeries a la Comunitat Valenciana, tot reafirmant la seua unió i el treball que fan tots els agents als seus espais, en nom de seguir participant en la construcció del teixit cultural de la nostra comunitat”.

La comissària de la mostra, Sara Vilar, enumera els objectius de la iniciativa: “Fomentar la difusió de la cultura i de l’art contemporani, visibilitzar i promocionar el treball que duen a terme les galeries i ajudar a crear teixit cultural i artístic a la ciutat, serien alguns dels objectius d’aquest premi”.

More information:

File in: Exposicions