Històries de Burkina Faso a través d’una exposició al Col·legi Major Rector Peset

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Sport
  • April 10th, 2018
 
Imatge de l'exposició que es pot visitar al Col·legi Major Rector Peset.
Imatge de l'exposició que es pot visitar al Col·legi Major Rector Peset.

La sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Històries de Baasneere’, històries del país de les persones íntegres. Aquesta exposició, que s’inaugura dimecres 11 d’abril, a les 19 hores, és el resultat de les experiències i les històries trobades a Baasneere, un poble al nord de Burkina Faso.

La participació en diferents projectes de cooperació per al desenvolupament a Baasneere, Burkina Faso, ha propiciat que Xavi Ferragut (Algemesí, 1964) compartira amb els seus habitants experiències i convivències que l’han dut a donar a conéixer una realitat molt diferent de la nostra, fer veure a la gent que hi ha persones i històries molt diferents i tan humanes com les nostres.

Baasneere, el poblat que dóna nom a l’exposició i que propicia la creació de l’obra de Xavi Ferragut, és un poblat que pertany a Kaya, ubicat a la província de Samantenga, a Burkina. En aquest lloc, l’ONGD Algemesí Solidari va començar en 2010 els contactes per a desenvolupar camps de treball, fins a arribar a cobrir la demanda de la població de construir una escola de secundària. El seu treball va encaminat a conscienciar que per a caminar cap a un món més just i fratern, s’han de modificar els comportaments que tenim al nord, hem de canviar la nostra forma d’entendre i viure al món.

D’aquesta experiència, de l’atzar i de la solidaritat ix aquesta exposició, dels viatges on ha establert vincles amb persones tan diferents i tan semblants al mateix temps, que ha fet que en les seues obres es plasme la intensitat de les mirades de les persones que les protagonitzen.

En paraules de Nel·lo Pellicer, en les seues obres "l’artista recorre al llenguatge icònic i al verbal, a la pintura i al text breu, el que li permet acostar-nos aquestes històries viscudes a Burkina Faso, al cor d’Àfrica. Empra tots dos llenguatges. Amb unes poques frases descriu els protagonistes dels seus quadres. I amb unes pinzellades precises compon els seus retrats. La conjunció text-imatge li permet oferir-nos uns retrats molt suggeridors de les persones seleccionades, ja que a la precisió de la representació icònica s’uneix el prodigiós poder de fabulació de les paraules amb què s’han forjat els textos biogràfics. Com abans va fer amb els baobabs, ara l’artista ens acosta històries de persones reals d’un llogaret del nord de Burkina Faso on, des de fa temps, té una part de la seua ànima. Probablement ja per a sempre".

Xarrada col·loqui complementària

El pròxim 25 d’abril a les 19.30h se celebrarà, a la Sala de la Muralla, una xarrada col·loqui on l’artista Xavi Ferragut i altres components d’Algemesí Solidari ens ajudaran a conéixer la realitat de Baasneere a Burkina Faso i ens presentaran els projectes de cooperació internacional al desenvolupament que realitzen en aquest poblat.

La Universitat de València ha cofinançat en el marc de les convocatòries del Programa 0’7 Una Nau de Solidaritat alguns dels projectes que ha realitzat la ONGD Algemesí Solidari amb implicació de la comunitat universitària, com va ser la construcció de la primera escola de Baasneere en 2016.

More information: