Identidade i Eidos Ensemble acosten a La Nau la perspectiva de gènere en el festival Serenates

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 4th, 2022
 
Identitade: Women and Arts i Eidos Ensemble.
Identitade: Women and Arts i Eidos Ensemble.

El festival Serenates ha tingut en aquesta edició propostes emmarcades dins la perspectiva de gènere amb programes en clau femenina, com el concert ‘Mujeres de música’, a càrrec de Sole Giménez, que va concloure aquesta edició i amb un 62% de dones entre els artistes que hi van participar. Va ser el cas d’Identitade: Women and Arts i Eidos Ensemble, que actuaren al claustre de La Nau el 29 de juny i l’1 de juliol, respectivament.

El 29 de juny va actuar Indentidade: Women and Arts, que omplí de música el claustre del centre cultural, amb Amalia Tortajada a la flauta i Andrea González Caballero a la guitarra. Ens presentaren el seu nou àlbum Identidade, un projecte que, a més de musical, té el propòsit d'impulsar i donar valor a la tasca de dones de diferents cultures en diversos camps artístics. Totes les obres gravades en aquest àlbum són estrenes mundials. A més de les artistes valencianes Andrea González i Amalia Tortajada, en aquest projecte hi ha altres noms femenins com les compositores Gabriela Ortiz (Mèxic), Clarice Assad (Brasil), Elisenda Fábregas (Espanya), Johanny Navarro (Puerto Rico), la productora Celia Ruiz Artacho i la dissenyadora, Anna Tena, totes elles essencials perquè Identidade siga una realitat. En el programa interpretaren algunes d’aquestes obres: Triptych, de Clarice  Assad (2020); De ida y vuelta, de Gabriela Ortiz (2021), Goyescas, d’Elisenda  Fábregas (2008) i Bambuleá, de Johanny  Navarro (2020).

Un altre dels projectes amb perspectiva de gènere en aquesta 35a edició va ser Cançó oblidada d’Eidos Ensemble, format per Marian Rosa Montagut al piano, Quiteria Muñoz com a soprano i Lara Salvador com a actriu. Aquest espectacle, que tingué lloc el dia 1 de juliol al claustre de La Nau, pretenia que el públic visquera una experiència única al voltant de la música de quatre compositores. Eidos Ensemble naix en 2014 amb la doble finalitat d’unir cultures i reivindicar les composicions escrites per dones des del segle XVIII fins a l’actualitat. Cançó oblidada és un espectacle d’Eidos  Ensemble en la qual el públic va assistir a entrevistes, actuacions i moltes més sorpreses, on s’interpretà en viu cançons fins ara quasi desconegudes de Pauline  Viardot, Maria Malibran, Maria Matilde Alea i Matilde Salvador, al programa de ràdio de 60 minuts que presenta Lara Salvador.

Durant la seua trajectòria, Serenates, coproduït per la Universitat de València i l’Institut  Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament  de València a través del Palau de la Música, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i el projecte Women’s Legacy.