Inauguració del XII Congrés de Comunicació Digital

  • Office of the Principal
  • September 30th, 2020
 

La present edició es centra en el ‘Periodisme en temps del coronavirus’ per tal de reivindicar la professió del periodista en l’actual temps d’incertesa i notícies falses per la pandèmia de la COVID-19.

El saló d’actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació ha acollit la inauguració del XII Congrés de Comunicació Digital que ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Ricós, el director de la Càtedra de Participació, Govern Obert i Open Data (PAGODA), Joaquín Martín, i l’organitzador del congrés, Guillermo López.

L’actualitat de la pandèmia mundial pel coronavirus marca el programa de la present edició que es basa en tres temàtiques. D’una banda, el treball dels periodistes valencians davant la pandèmia: transparència i veracitat de dades, amb presència de periodistes de diferents mitjans com el ‘Diario CV’, ‘El Confidencial’, ‘Levante EMV’ o ‘ABC’. A més, s’aborda els continguts audiovisuals per a un públic confinat durant el passat estat d’alarma i finalment, s’analitza l’impacte de la crisis en empreses e institucions, amb presència de responsables de comunicació d’organismes públics i privats.

Així, el congrés reivindica que davant l’actual situació d’incertesa, el paper del periodista com proveïdor d’informació real i contrastada, esdevé vital convertint-se en un servei essencial per a la societat. Tot açò en un context de precarietat professional que fa més valuosa la informació de rigor i on les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) resulten cada dia més essencials

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha recordat el paper clau que varen tindre els periodistes durant els mesos més dur de la pandèmia i el confinament, ‘però també ho són ara i ho seran en el futur, perquè necessitem periodistes i mitjans de comunicació sòlids que ens garantisquen una informació verídica, fora de notícies falses, i que donen seguretat a la població’.

Per la seua part, la consellera Rosa Pérez ha puntualitzat que ‘la transparència i la qualitat de la informació són fonamentals per a generar confiança en les administracions’. ‘Les informacions deliberadament falses poden generar greus danys sobre la societat. El dret constitucional a una informació verídica no és el mateix que la llibertat d’opinió’, ha matisat la consellera.

D’altra banda, la degana Amparo Ricós ha afirmat que ‘el periodisme és un pilar fonamental de la nostra societat, un pilar que ha esdevingut de primera necessitat en un escenari com l’actual de crisi pel coronavirus i on els mitjans han sabut adaptar-se a aquesta nova realitat’.  

‘Des de la Càtedra PAGODA sempre hem remarcat la importància que té el periodisme per a construir una democràcia forta i sòlida, perquè el periodisme es manifesta fonamental per a una bona salut democràtica i temps com els presents, ens ajuden a recordar-ho’, ha assenyalat el director de la Càtedra PAGODA, Joaquín Cubas.

Finalment, l’organitzador Guillermo López ha volgut destacar l’esforç i la il·lusió per poder fer aquest congrés de manera presencial, tenint en compte l’actual situació epidemiològica, i afirmant que els canvis de la pandèmia de la COVID-19 han afectat a tots els àmbits de la societat, incloent per suposat al periodisme.

Images gallery