Inici de les reunions dels grups de treball del projecte ‘ODS: jo sí’

  • Press Office
  • October 20th, 2020
 

El dilluns 19 d’octubre es van iniciar les reunions en línia dels grups de treball de la iniciativa ‘ODS: jo sí!’ per tal d’identificar i actuar de manera conjunta entre tota la comunitat universitària cap a la consecució del Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la Universitat i el seu entorn pròxim.

Durant tres dies (19, 20 i 21 d’octubre) es celebren de manera online les reunions dels cinc grups de treball del ODS de la iniciativa ‘ODS: jo sí!’ del vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat. Els ODS són una iniciativa impulsada per Nacions Unides amb la fi que al 2030 s’hagen assolit el 17 ODS i 169 metes entre les que es contempla el canvi climàtic, la pau o la justícia.

La dinàmica de treball del projecte es va iniciar en una primera fase amb la realització d'un qüestionari a la comunitat universitària a principis de 2020 per a recaptar propostes d'actuacions relacionades amb els ODS. Aquestes han sigut analitzades, agrupades per ODS i estructurades en tipologies, sobre la base del seu encaix amb les metes de cada respectiu ODS. La segon fase s’inicia a l’octubre, on els cinc grups de treball agrupats en Persones, Prosperitat, Planeta, Pau i Aliances, analitzaran durant tres dies l’actual situació i proposaran noves actuacions que ajuden a assolir els ODS. La metodologia de participació permetrà una implicació directa de tots els presentes d’una forma àgil i compartida.

El projecte de la UV ‘ODS: jo sí!’ ha sigut impulsat per la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, la delegada de la rectora en Sostenibilitat, Pilar Rueda, el director del Jardí Botànic, Jaime Güemes, el director del Col·legi Major Rector Peset, Carles Xavier López, la cap d’Iniciatives en Sostenibilitat curricular, Victoria Vázquez, i en la responsable de la Biblioteca Depositària de Nacions Unides (ONUBIB), Chelo Pons.

Les reunions han estat presidides per un acte d’inauguració que ha comptat amb les paraules de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, qui ha recordat que ‘els ODS són un gran repte tant per a la societat com per a la Universitat però on que hem d’impulsar des de la UV com agent fonamental de transformació social’. La rectora també ha manifestat que ‘els processos participatius formen part del nostre ADN i són una eina perfecta per dissenyar programes que ajuden a aconseguir l’assoliment dels ODS que milloraran la UV i la societat’.

La vicerectora Elena Martínez ha assenyalat que ‘des del principi volíem que el projecte dels ‘ODS: jo sí!’ fora un projecte totalment participatiu de tota la comunitat universitària, PDI, PAS i estudiantat, per a reflexionar sobre com volem que siga la UV del futur. Les reflexions sobre aquests objectius estan directament relacionats amb la missió de la UV: docència, investigació, compromís social i gobernança i aconseguir que els futurs ciutadans que hui en dia es formen a les nostres aules, siguen uns ciutadans compromesos’

Per la seua part, el director del Centre de Tecnologies de la Informació i Comunicacions de la ONU en València, Michel Bergeron, ha remarcat que en un context tan difícil com l’actual per la pandèmia de la COVID-19, ‘es fa més patent que mai la importància de l’Agenda 2030, un marc integral per al desenvolupament sostenible mundial que cobreix qüestions econòmiques, socials i ambientals. Els 17 ODS són un compromís i una garantia per preservar la dignitat humana, l’estabilitat regional i mundial, mantenir un planeta sa per a les generacions futures, aconseguir societats justes i resistents i promoure economies pròsperes que garantisquen la pau i la prosperitat, sense excloure ningú’.

Finalment, la delegada de Sostenibilitat Pilar Rueda ha manifestat que ‘la UV és una institució que porta més de 500 anys a el servei de la societat, i la societat actual demana un model socioeconòmic més sostenible, en línia amb els ODS. Per això estem desenvolupant el projecte ‘ODS: jo sí’, per aconseguir avanços clars i significatius en l'Agenda 2030, i ho hem volgut fer des de la coherència i l'impuls que suposa el ODS 17: comptant amb la participació de tota la comunitat universitària. Perquè la universitat som les persones que la formem, i totes tenim molt a aportar al canvi de el paradigma social’.