Investigadores de la Universitat participen en la Cimera Ibèrica d’Economia Social

  • Tarongers Institutes Support Unit
  • September 15th, 2021
 
D’esquerra a dreta, María José Vañó, Yolanda Díaz, Gemma Fajardo i Maravillas Espín.
D’esquerra a dreta, María José Vañó, Yolanda Díaz, Gemma Fajardo i Maravillas Espín.

Les professores María José Vañó, directora d’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València (IUDESCOOP), Gemma Fajardo (codirectora del Màster en Economia Social) i Teresa Savall (codirectora del Màster en Economia Social) han participat al costat de la ministra de Treball i Economia Social del Govern d’Espanya, Yolanda Díaz i la seua homòloga portuguesa, la ministra Ana Mendes, en el cim Cimera Ibèrica d’Economia Social, celebrada a Coïmbra el passat 8 de setembre.

Les investigadores van presentar durant la reunió una ponència sobre el paper que exerceix la Universitat en la formació en Cooperativisme i Economia Social, amb exemples capdavanters com els de la Universitat de València i la Universitat de Coïmbra. També van defensar l’impuls de l’ensenyament en economia social en tots els nivells de l’educació, perquè els alumnes s’impregnen des de la infància dels valors i principis de la cooperació, compartits per tots, i dels grans avantatges de la seua aplicació en la vida diària.

La ministra Yolanda Díaz va reiterar el seu compromís amb l’economia social, a través de la signatura d’un nou Memoràndum d’Entesa i Cooperació en matèria d’Economia Social. És una proposta “que situa en el centre a les persones, més encara en l’actual context de recuperació després de la greus crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19”, va assenyalar Díaz.

“Estem davant l’oportunitat de construir un món diferent i l’Economia Social, amb els seus valors d’igualtat, cohesió social i millora de les condicions laborals, ens llega el camí, les idees i la possibilitat per a fer-lo”, va afirmar la vicepresidenta segona del Govern, que va participar en aquesta trobada al costat de la directora general de Treball Autònom, Economia Social i RSE, Maravillas Espín; el president de CEPES, Juan Antonio Pedreño; el president de CASES, Eduardo Graça, i les professores María José Vañó, Gemma Fajardo i Teresa Savall (IUDESCOOP i CIRIEC-Espanya), i Alvaro Garrido i Deolinda Meira (Universitat de Coïmbra).

Per al Ministeri de Treball i Economia Social, el protagonisme de representants del món acadèmic en l’agenda de la cimera bilateral mostra també “la importància de la formació per a continuar en el procés de donar una major visibilitat a aquest model econòmic divers, a la mesura de les persones”. La mateixa ministra de Treball i Economia Social va valorar molt positivament també els Col·loquis Ibèrics d’Economia Social, que periòdicament organitzen les seccions espanyola i portuguesa del CIRIEC, i que se celebren des de principis dels 2000.

El Memoràndum conté una sèrie de pautes d’actuació ideades per a fomentar i desenvolupar accions coordinades que potencien l’Economia Social, destinada a ser un dels principals motors de transformació de la societat. Potenciar l’intercanvi d’experiències sobre legislació i sobre les mesures en el marc dels plans de Recuperació i Resiliència i del Pla d’Acció Europeu de l’Economia Social és una les línies d’actuació que s’emprendrà.

More information: