Joan Noguera participa en la presentació del Pla Estratègic d’Ocupació enllestit per l’IIDL per a l’Ajuntament

  • October 17th, 2017
 
Participants en la presentació del Pla.
Joan Noguera.

El professor Joan Noguera ha participat, junt amb la regidora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, en la presentació del Pla Estratègic d’Ocupació 2017-2020, que ha tingut lloc a la sala de la Junta de Govern de l’Ajuntament de València.

El grup de recerca Locsus de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL-UV), dirigit pel professor Joan Noguera, ha elaborat el Pla Estratègic per a l’Ocupació i l’Emprenedoria de l’Ajuntament de València. Joan Noguera, que dirigeix l’IIDL des de l’any 2012, és professor titular de Geografia i té nombroses publicacions sobre gestió i promoció del desenvolupament local.

El pla estratègic va ser adjudicat per concurs públic a través d’un contracte d’assessorament tècnic. L’estudi porta com a títol Reflexió estratègica i avaluació de l’acció: propostes per a una integració estratègica de les polítiques públiques d’ocupació i emprenedoria a la ciutat de València.

L’Ajuntament de València ha posat en marxa un procés de planejament estratègic orientat a determinar l’impacte de les polítiques i programes que desenvolupa el municipi des del mateix consistori i des de la Fundació Pacte per a l’Ocupació de la Ciutat de València. El pla comporta també l’anàlisi del funcionament de les estructures municipals implicades, amb la finalitat de detectar solapaments, potenciar la col·laboració i fer un millor ús dels recursos públics.

“L’economia valenciana, igual que la de bona part de la resta de l’Estat Espanyol, mostra problemes estructurals de desocupació i una clara incapacitat per a generar ocupació de qualitat i perdurable”, recorda el professor Noguera, per a explicar que “quatre factors es conjuguen per a provocar aquesta situació: el model d’activitat econòmica afavorit durant les últimes dècades, la mecànica operativa habitual de les empreses, l’enfocament dominant de les polítiques d’ocupació i emprenedoria, i la falta de coordinació entre les administracions que actuen sobre el mercat de treball”.

El Pla Estratègic d’Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de València, assenyala Noguera, permet als responsables municipals disposar d’un coneixement detallat sobre l’eficàcia, eficiència, rellevància i utilitat de les estructures i programes de promoció de l’ocupació a la ciutat. Aquesta informació, al seu torn, es veurà acompanyada d’un conjunt de propostes susceptibles de guiar l’acció immediata i a mitjà termini de l’ajuntament en matèria d’ocupació i emprenedoria. Entre les propostes s’inclourà el disseny de les bases per a la construcció d’un sistema d’indicadors, el qual permetrà, a mitjà termini, avaluar les polítiques i programes mitjançant un sistema d’avaluació contínua i disposar, així, d’arguments objectius i empírics per a determinar la seua idoneïtat, efectivitat, eficiència, repercussió i impacte sobre la societat local, tots els quals paràmetres que dotaran d’una major legitimació social les iniciatives realitzades.

L’IIDL és un centre de recerca i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el seu sentit més ampli. Està constituït per investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) i de la Universitat de València, experts en les diverses temàtiques considerades en el concepte de desenvolupament sostenible, marc d’aplicació de les polítiques i estratègies de l’enfocament local del desenvolupament.

More information:

File in: