Jordán Galduf, envoltat d’amics, cedeix el relleu “d’estimar Europa” al jovent
A mode d’homenatge, la Facultat d’Economia de la Universitat de València va brindar el matí del passat dia 12 l’Aula Manuel Sánchez Ayuso al catedràtic Josep Maria Jordán Galduf per a presentar, abrigat per desenes d’amics, el seu últim llibre, el dietari de vivències ‘Amar Europa’, en el marc del cicle de debats sobre la UE Desembre Europeu 2024.
13 de december de 2024
La passió, l’emoció, la nostàlgia i una contundent mirada cap al futur protagonitzaren els discursos de Jordán Galduf així com els de tots els seus acompanyants en la taula, col·legues de l’Acadèmia amb una àmplia i reconeguda projecció social: la filòsofa Adela Cortina i l’economista Francisco Pérez, director de recerca de l’IVIE. Tots tres van ser rebuts pel degà de la Facultat, Francisco Muñoz, qui va obrir i cloure un acte que responia a la rotunda “vocació europeista” de la casa i que anava a servir per a “continuar parlant d’Europa”.
Així, amb constants referències a les paraules de Jordán Galduf en el seu dietari, en la conversa s’abordà la “idea d’Europa” des de moltes i diverses perspectives: econòmica, política, geogràfica, demogràfica, cultural… “De què tracta aquest llibre? -es va preguntar Francisco Pérez, prologuista de la publicació-. Tracta d’Europa com a oportunitat per als joves malgrat la incertesa que presenta el mapa actual, perquè està preparada per a donar resposta als nous desafiaments des de la pau, la llibertat, la seguretat i el benestar”.
“Històricament, no podem sinó fer un balanç positiu del projecte d’Europa i cedir el relleu a les noves generacions perquè continuen lluitant pel continent europeu i des d’ací pel conjunt de la humanitat”, va afirmar.
‘Amar Europa. Dietario de vivencias europeas’ (Barlin Libros, 2024) és un recull de les experiències de l’autor com a part activa del projecte d’Europa en què ha treballat des de l’entorn acadèmic envoltat d’altres col·legues intel·lectuals. “El llibre naix d’un impuls (en llegir les memòries d’un autor anglés) i d’una preocupació (no pessimista) de com es troba Europa, una Europa que necessita que la coneguem i que l’estimem com a cultura, amb valors humanistes i universals”, va dir Galduf.
Una cultura sobre la qual Adela Cortina es va detindre època a època des que Europa deixà de ser un ens geogràfic fluctuant per a esdevindre això: “una unitat cultural”. Al seu juí, el procés de creació d’Europa arranca en l’Edat Mitjana i abasta el territori que llavors es coneixia com “la cristiandat”; un procés que continua al llarg dels segles a través de l’Humanisme de Vives, el Renaixement i la Il·lustració de Kant… “Europa és una cultura de valors fonamentals per a la mateixa Europa i per a tot el món”, va emfatitzar.
El professor Jordán Galduf, que defineix Europa en el seu llibre, una publicació adreçada sobretot a la joventut perquè prenga les regnes d’aquesta gran idea, va reconéixer la necessitat de plasmar un llegat, el d’haver viscut la construcció d’Europa “de manera molt emotiva” i en “diferents àmbits del saber”.
Va recordar el seu pas pel Centre de Documentació Europea de la Universitat de València com a director, i al seu torn, els seus homòlegs: Manuel Sanchis, Cecilio Tamarit i el desaparegut Josep Sorribes. Va dedicar-li uns minuts a les memòries de Dulce Contreras i també de la professora Pilar Tamborero Sanjuán, a qui li ofereix aquest entranyable assaig; i, per damunt de tot, va transmetre la seua passió per Europa a un aforament ple de companys, amics, col·legues…, entre els quals Vicent Soler, Jesús Conill, Víctor Fuentes, Pau Rausell i un llarg etcètera, que van recolzar el treball d’una vida i van donar sentit a una altra raó de ser: professor, investigador i comunicador per a transferir el coneixement de la llibertat a tota la societat.