Josep Lluís Barona analitza en el seu darrer llibre les polítiques de nutrició i salut pública en el Japó d’entreguerres

  • Press Office
  • March 11st, 2021
 
Josep Lluís Barona.
Josep Lluís Barona.

El catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València Josep Lluís Barona analitza en el seu darrer llibre les polítiques de nutrició i salut pública en el Japó d’entreguerres L’obra es titula ‘Nutritional Policies and International Diplomacy. The impact of Tadasu Saiki and the Imperial State Institute of Nutrition (Tòquio, 1916-1945)’.

Barona analitza la importància de les polítiques de nutrició i salut pública en el procés de modernització del Japó i la seua expansió imperial en el període entreguerres. El llibre, fruit de la seua tasca acadèmica a la Universitat de Kumamoto i de investigacions en arxius i biblioteques de Tòquio, ha estat publicat a Brussel·les per l’editorial internacional Peter Lang.

L’obra descriu els orígens de la modernització científica i tècnica del Japó, prestant especial atenció al context demogràfic i epidemiològic, i al naixement d’una administració sanitària paral·lela a l'enfortiment i expansió de l’imperi japonès. Josep Lluís Barona analitza la importància cultural i la dimensió simbòlica de l’arròs per a la població japonesa i la seua estreta relació amb les malalties i les deficiències nutricionals, especialment el beri-beri.

La segona part del llibre està dedicada a la figura de Tadasu Saiki (1876-1959), fundador de la ciència de la nutrició al Japó, i la importància de la seua iniciativa de crear un Institut Imperial de Nutrició (Imperial State Institute of Nutrition) a Tòquio. La nova institució va impulsar polítiques d'alimentació i va desplegar una àmplia diplomàcia internacional generant grans expectatives al Japó i arreu del món abans de la Segona Guerra Mundial. El llibre analitza també l'impacte internacional dels investigadors japonesos, l'educació nutricional de la població i les polítiques dietètiques desplegades per les autoritats sanitàries. Conclou amb una anàlisi de les conseqüències negatives de la Segona Guerra Mundial, que van provocar una crisi profunda de la salut i la nutrició en la població japonesa. A més de les fonts històriques de l'Institut Nacional d'Higiene i Nutrició de Tòquio i de la National Diet Library (Tòquio), la investigació s'ha basat en fons dels Arxius de la Societat de Nacions (Ginebra) i del Rockefeller Archive Center (Nova York).

Josep Lluís Barona ha sigut professor visitant a les universitats d’Oxford, Bergen (Noruega) i Kumamoto (Japó), a més d’investigador visitant de l’Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel, a Alemanya, i del Rockefeller Arxive Center de Nova York. En l’actualitat és coordinador del grup d’investigació SANHISOC / Health in  Society, i va ser vicerector d’Estudis i de Relacions Internacionals des de 1986 fins a 1992.

És acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina Valenciana, autor de múltiples llibres i investigador principal d’una desena de projectes. Les seues col·laboracions amb revistes com ‘Le Monde Diplomatique’ i ‘L’Espill’ s’uneixen a les de periòdics com ‘El País’, ‘Levante-EMV’ o ‘eldiario.es’.

La seua investigació principal se centra en l’Europa contemporània, especialment en l’estudi social i polític d’àmbits diversos com la salut, la fam i la nutrició en els períodes entre guerres.

-----------------------

Josep L. Barona. ‘Nutritional Policies and International Diplomacy. The impact of Tadasu Saiki and the Imperial State Institute of Nutrition (Tokio, 1916-1945)’. Brussels, Peter Lang, 2021, 240 p., ISBN: 978-2-8076-1153-5