L'Ajuntament de Sagunt ret homenatge a Ramón Lapiedra en reconeixement a la seua extensa trajectòria

El fill adoptiu de la ciutat també va signar en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament de Sagunt

14 de july de 2021

El catedràtic de Física Teòrica i exrector de la Universitat de València, Ramón Lapiedra Civera, fill adoptiu de Sagunt des del passat 30 de setembre per acord plenari, va ser homenatjat ahir, 8 de juliol, en el Centre Cultural Mario Monreal per part de l'Ajuntament de Sagunt en reconeixement a la seua extensa trajectòria com a investigador, científic, professor i, sobretot, com a saguntí que ha sigut un referent tant dins com fora de la ciutat.

A este acte van assistir membres de la Corporació, diferents autoritats, membres de les associacions cíviques i culturals de la ciutat, membres del sector universitari, científic i cultural, així com amics de la infància, els quals van destacar el treball realitzat per l'homenatjat i les seues experiències personals viscudes al costat d'ell. A més, al matí Ramón Lapiedra va signar en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament de Sagunt, on va estar acompanyat per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i altres membres de la Corporació.

Així mateix, a l'acte va assistir la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramón Ferrer, entre altres autoritats. L'esdeveniment va estar conduït per la periodista Palmira Benajas i va comptar amb l'actuació musical del pianista Omar Vilata Balaguer. A més, en l'acte l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, li va entregar a Lapiedra un socarrat de record d'este esdeveniment com a símbol del reconeixement de tota la ciutat.

Darío Moreno va explicar que «en poques persones veiem tants mèrits i tantes virtuts per a meréixer el títol de fill adoptiu de la ciutat de Sagunt. Sagunt et devia un homenatge i este pretén ser un acte de gratitud per a reconéixer el treball que has fet al llarg de la teua vida. La Corporació Municipal t'ha distingit pel teu saber fer, talent i trajectòria en favor de la comunitat i de la nostra ciutat. També per la teua aportació a la societat en defensa de la cultura valenciana, valors cívics i idees progressistes». A més, l'alcalde de Sagunt va agrair a l'homenatjat per «protegir el llegat cultural, salvaguardar la nostra llengua i recordar les nostres arrels».

Així mateix, Ramón Lapiedra va expressar la seua «satisfacció i agraïment pel nomenament de fill adoptiu de Sagunt». També va evocar algunes de les vivències significatives de la seua infància a Sagunt, quan es va traslladar, poc abans de complir els sis anys, al maig de 1946, a viure a Sagunt amb la seua família perquè el seu pare havia comprat el trinquet de pilota valenciana de Sagunt. «Per això és tan gran la meua satisfacció per haver rebut la condició de fill adoptiu de mans del poble on vaig viure gran part de la infància i tota l'adolescència, del meu poble: Sagunt. Gràcies una altra vegada per tot el que m'heu concedit». A més, va agrair a cadascun dels assistents la seua presència i suport.

D'altra banda, en l'acte van intervindre el president del Centre D’Estudis del Camp de Morvedre, Manuel Civera; els economistes, polítics i amics de Lapiedra, Emèrit Bono i Manuel Girona; la doctora en Astrofísica i llicenciada en Matemàtiques, Isabel Cordero; la catedràtica de la Universitat d'Història Moderna i component de l'Institut d'Estudis de la dona de la Universitat de València, Isabel Morant; el professor de la Universitat Jaume I, Germán Orón, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. Cadascun d'ells va destacar el treball realitzat per Lapiedra al llarg de tota la seua trajectòria i van compartir amb el públic algunes de les vivències i anècdotes viscudes amb l'homenatjat.

Ramón Lapiedra Civera va nàixer a Almenara (La Plana Baixa) en 1940. Es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid i es va doctorar en Física Teòrica en les universitats de París i Barcelona. Va ser becat dels governs espanyol i francés en el Collège de France i investigador en el Centre National de la Recherche Scientifique. Els seus estudis principals s'han centrat en les equacions de la mecànica relativista predictiva.

Lapiedra ha desenvolupat 25 publicacions en l'àrea de la qual és catedràtic, la Física Teòrica, i ha participat en cinc obres de divulgació. També ha intervingut com a investigador principal en dos projectes científics subvencionats. A més, ha sigut rector de la Universitat de València des de 1984 fins a 1994, doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, membre del Consell Valencià de Cultura i del Institut d’Estudis Catalans, així com president de la plataforma Valencians pel Canvi.

També se li va atorgar la medalla d'or de la Universitat de València. Així mateix, l'1 de juliol la Xarxa Vives d'Universitats va lliurar a Ramón Lapiedra la seua medalla d'honor. Així mateix, la majoria dels articles i publicacions del fill adoptiu de la ciutat han aparegut en revistes especialitzades d'abast internacional. La seua investigació es desenvolupa en els camps de l'electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els llibres de la seua autoria es compten Los déficits de la realidad y la creación del mundo, editat per la Universitat de València (2004), que va obtindre el premi Crítica Serra d'Or d'Investigació, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): Las carencias de la realidad. La conciencia, el universo y la mecánica cuántica (Tusquets, 2008). Els seus últims articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han sigut publicats en revistes com per exemple Arbor, Sistema, Actas de la Universidad de Verano de Gandía, i en diverses obres del Institut d’Estudis Catalans.

A més, la Corporació Municipal va aprovar en sessió extraordinària el passat 30 de setembre de 2020 el nomenament de Ramón Lapiedra Civera com a fill adoptiu de la ciutat a proposta de la comissió de Cultura, Educació i Oci.

Other News