L'empresa Dacsa i l'emprenedor i investigador Damià Tormo, entre els guardonats en la 25 edició dels Premis Universitat-Societat

  • Fundació Universitat-Empresa
  • December 23rd, 2021
 
Cartell

També han sigut premiats la Unitat de Fisiopatologia Cel·lular de la Universitat de València, la professora de Dret Alicia Armengot i el nou canal d'atenció al públic de la Universitat de València, XatUV. Els Premis Universitat-Societat, promoguts pel Consell Social de la Universitat de València, celebren enguany la seua 25 edició.

L'empresa valenciana Dacsa i l'emprenedor i investigador Damià Tormo són dos dels guardonats en els Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València, que enguany celebren la seua vint-i-cinquena edició.

"Aquests premis són el millor exemple de la implicació de la societat civil valenciana en el progrés de la Comunitat Valenciana", ha assenyalat la presidenta del Consell Social i de la Fundació ADEIT de la Universitat de València, María Emilia Adán.

L'empresa Dacsa, encapçalada per Araceli Císcar, ha obtingut el Premi Col·laboració Universitat-Empresa pels seus vincles amb la Universitat de València a través de diferents programes i iniciatives. Fundada en 1968 com a empresa familiar de producció de sémoles de dacsa per a la indústria cervesera, actualment és una empresa referent en el seu sector en l'àmbit europeu i subministra tota gamma de productes derivats de l'arròs i de la dacsa. Dacsa, que pertany al Patronat de la Fundació Universitat-Empresa des de 2013, estableix col·laboració amb la Universitat de València a través de diferents programes d'innovació, pràctiques i emprenedoria. Ha desenvolupat projectes i contractes d'investigació conjunts amb la Universitat de València amb un volum de negoci pròxim als 370.000 euros. A més, participen en la Càtedra d'Excel·lència i Desenvolupament d'Emprenedoria de la Universitat de València.

El premi Alumni Plus “Insigne UV” ha recaigut en l'emprenedor i investigador Damià Tormo. Damiá Tormo, llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València i exalumne del Màster en Ciències Biològiques de la Universitat de València, és soci gerent i cofundador de Columbus Venture Partners. Durant els últims 15 anys ha treballat en la indústria biofarmacéutica i de la salut. Artax Biopharma Inc, Bioncotech Therapeutics SL, Restaura Biotech SL o PTS són algunes de les companyies de biotecnologia que ha fundat en els últims anys. A més, Damià Tormo és president i patró de la Fundació Columbus, que facilita l'accés a les teràpies més avançades amb xiquets amb càncer i malalties monogèniques ultra rares. Ha rebut diversos premis relacionats amb la innovació i emprenedoria, inclòs TR35 del MIT, el Premi de la Fundació Biogen o Premi Fundació Princesa Girona.

La Unitat de Fisiopatologia Cel·lular de la Universitat de València (UFC) ha sigut mereixedora del Premi Innovació, dirigit a reconéixer a projectes d'innovació o I+D amb una clara i rellevant aplicació en la societat. Coordinada pel catedràtic José Mª Estrela i formada per les doctores Elena Obrador, Rosario Salvador i Soraya Vallés, aquesta unitat està centrada en l'estudi dels mecanismes de defensa de les cèl·lules canceroses i el disseny d'estratègies terapèutiques per a sensibilitzar-les enfront de la ràdio i la quimioteràpia. Amb més de 200 articles publicats en revistes internacionals, els treballs d'aquesta unitat demostren els efectes anticancerígens de polifenoles naturals, la seua utilitat terapèutica per a detindre l'avanç de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i reduir els efectes deleteris de la radioteràpia. Aquesta unitat ha registrat 10 patents internacionals i ha creat dues spin off de biotecnologia; Green Molecular SL, dedicada al desenvolupament d'aplicacions biomèdiques de polifenoles, i Scientia BioTech SL, que treballa en el desenvolupament de tractaments amb l'ELA i el càncer.

La nova modalitat d'Humanisme Digital, creada amb l'objectiu de premiar l'ús rellevant, innovador i original de les tecnologies digitals per part de la comunitat universitària, ha recaigut en el projecte XatUV. Es tracta d'un nou canal d'atenció a usuaris de la Universitat de València, impulsat per l'Àrea de Comunicació de la Universitat de València, que va nàixer amb l'objectiu d'oferir una atenció síncrona a estudiants, titulats i futurs estudiants en un context marcat per la pandèmia. El caràcter híbrid d'aquest servei d'atenció és una de les seues característiques més importants, perquè combina una atenció inicial a través d'un bot i una atenció personalitzada i multidioma a través d'una xarxa d'agents especialitzats en línia.

Finalment, el premi d'Excel·lència Docent ha sigut per a la professora de Dret Processal de la Universitat de València Alicia Armengot qui, segons el parer del Jurat que ha valorat els seus mèrits, compleix de manera excel·lent amb tots els criteris previstos en les bases dels premis i que determinen una excel·lent trajectòria i acompliment en el camp de la docència universitària.


Més d'un centenar d'empreses i persones premiades

En aquestes 25 edicions dels guardons, el Consell Social ha premiat a més d'un centenar de persones, entitats, empreses i organitzacions que han destacat especialment pel seu treball per a aproximar la Universitat de València al seu entorn cultural, professional, econòmic i social.

Els premis s'entregaran en la seu de la Fundació ADEIT el pròxim 27 de gener de 2022, en un acte amb la asistència del president de Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, i la presidenta del Consell Social, María Emilia Adán. A més, es donaran cita els més alts representants de la Universitat, de l'Administració i del món empresarial i social. «Es tracta de la trobada de major importància entre la Universitat, l'Administració i els agents que conformen la societat civil», ha subratllat en aquest sentit la presidenta del Consell Social.

 

More information: