L’Escola de Pensament Lluís Vives analitza l’impacte a Europa de les empreses xineses

  • Fundació General UV
  • April 21st, 2021
 
Lourdes Casanova.
Lourdes Casanova.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València ha représ la seua programació aquest mes d’abril amb la videoconferència de la directora de l’Institut de Mercats Emergents de la Universitat Cornell de Nova York, Lourdes Casanova, sobre ‘L’auge de les empreses xineses i l’impacte a Europa’, que va tindre lloc a través de la plataforma Blackboard Collaborate el passat dia 20.

La intervenció de la professora Lourdes Casanova, que moderà el director del Centre de Documentació Europea de la UV-Fundació General de la Universitat de València, Cecilio Tamarit, s’emmarcava dins del Cicle ‘Les raons d’Europa’, que comptà també amb la col·laboració del Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Globalització de la UV.

L’auge de les multinacionals xineses se’n fa evident quant al seu creixement tant en grandària com en termes de presència global. Aquest fenomen econòmic i empresarial ve produint-se al llarg de la darrera dècada i, a més, d’una manera “espectacular”.

Aquestes grans empreses “han sorgit com a competidors formidables dels operadors tradicionals occidentals, instigant canvis profunds, com el desplaçament dels fluxos comercials i d’inversió, nous models comercials i el sorgiment d’una nova geografia d’innovació global”, explicava l’acadèmica i autora del llibre ‘L’era de les multinacionals xineses’.

En aquest volum, Lourdes Casanova “captura les forces que impulsen el creixement disruptiu de les corporacions multinacionals xineses. Després d’una presentació de l’auge de les empreses xineses, el llibre analitza les característiques corporatives d’aquestes empreses i com es comparen amb les multinacionals occidentals en termes d’ingressos, beneficis, marca i estratègia comercial. El llibre utilitza dades i estudis de casos per a descriure els problemes rellevants amb l’objectiu de proporcionar informació als executius globals sobre com col·laborar i competir amb empreses xineses”, assenyalava Cecilio Tamarit.

En definitiva, Lourdes Casanova examina en la seua obra “les característiques comunes de les entitats xineses i els seus esforços per a fer de la Xina un centre d’innovació”; i il·lustra “la seua anàlisi amb estudis de cas i entrevistes amb executius corporatius i experts en institucions multilaterals”, va concloure. 

Lourdes Casanova
Lourdes Casanova és professora titular i directora de l’Institut de Mercats Emergents a l’Escola d’Administració de Carolina del Sud Johnson, Universitat Cornell, i anteriorment de l’INSEAD. Premiada en 2014 i 2015 per Esglobal com una de les 50 intel·lectuals més influents d’Iberoamèrica i, en 2017, com una de les 30 intel·lectuals iberoamericanes més influents. També és Fulbright Scholar, Màster de la Universitat del Sud de Califòrnia i PhD de la Universitat de Barcelona.

Acadèmica i autora, Lourdes Casanova ha escrit, juntament amb A. Miroux, el llibre ‘La era de las multinacionales chinas’, publicat per Academic Press-Elsevier (2019), on presenta un informe de multinacionals de mercats emergents entre els anys 2016 i 2019. Altres de les seus publicacions en coautoria han estat ‘Entrepreneurship and the Finance of Innovation in Emerging Markets’ (Elsevier, 2017) o ‘La economía política de una potencia global emergente: En busca del sueño de Brasil’ (Palgrave Macmillan, 2014); i en 2009 va escriure ‘Latinas globales: las multinacionales emergentes de América Latina’ (Palgrave Macmillan).

Va ser membre del Consejo de la Agenda Global de América Latina i dels grups de treball de Competitivitat a América Latina del Foro Económico Mundial per a Mèxic, Brasil i Colòmbia, el grup de treball B20 sobre TIC i innovació en la cimera del G20, Los Cabos (2012), i a l’INSEAD. Fou responsable de la iniciativa de les 10.000 dones de Goldman Sachs; i és membre de la junta del Boyce Thompson Institute, l’empresa emergent Documenta; de la junta fundadora de la Société des Amis et Mécènes du Château de Fontainebleau; del consell assessor de la biblioteca pública de Tompkins; i de la junta fundadora de la Red de Investigación de Multinacionales Emergentes. És cofundadora d’Ithaca Hub of Global Shapers i escriptora d’articles d’opinió en ‘Latin Trade’ i ‘Agenda Pública’, i col·laboradora de la CNN en espanyol i ‘Voice of America’.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la col·laboració d’altres actors de l’Administració Pública i de la societat civil com ara Presidència de la Generalitat, l’Ajuntament de València, les conselleries de Transparència, i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.

Precisament, la pluralitat de punts de vista, la interdisciplinarietat i la disponibilitat per a abordar tots els àmbits del saber i del coneixement conformen les pautes de selecció de temes en les activitats d’aquest fòrum de debat.