L’estigma matrimonial en les dones centra un col·loqui al Centre Cultural La Nau
‘Casades o solteres. L’estigma matrimonial en les dones’ és el títol del col·loqui que l’Aula de Narratives de la Universitat de València organitza al Centre Cultural La Nau dimarts 8 d’abril, a propòsit de dues recents publicacions que aborden aquesta temàtica. Aquest acte forma part de l’ampli programa d’activitats que la UV havia programat amb motiu del 8M i que va haver d’ajornar-se per la situació d’emergència climàtica. L’acte començarà a les 18.30 hores a l’Aula Magna i estarà presentat per la responsable de l’Aula, la catedràtica de la UV, Cristina García Pascual.
7 de april de 2025
‘Como anillo al cuello’, de Purificació Mascarell, escriptora i professora de Teoria de la Literatura Comparada i Estudis Culturals UV, mostra un original recorregut per les representacions més significatives de la institució matrimonial a través de la literatura femenina. Per a milions de dones, el petit cércol que adorna el seu dit anular i que segons la tradició simbolitza l’amor, ha constituït, més que un anell, una argolla vital: el sotmetiment imposat pel matrimoni en forma d’esclavitud sexual, captivitat en la llar, alienació com madresposas i tota classe de violències masclistes, en la ment i en la pell.
Encara que el silenci ha esborrat la majoria dels testimoniatges, moltes escriptores han volgut relatar aquesta opressió en les seues novel·les. George Sand, Mercè Rodoreda, Louisa May Alcott, Emilia Pardo Bazán, Edith Wharton, Elena Fortúno, Alice Walker han narrat els abusos dins de la institució matrimonial.
En aquest assaig “compromés amb l’art i la dignitat”, Mascarell traça una constel·lació d’autores rebels enfront del poder patriarcal. De la mà de pensadores com Mary Wollstonecraft, Emma Goldman, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir o Kate Millett, qui va afirmar que el personal és polític, ‘Como anillo al cuello’ viatja per la literatura i el feminisme a la recerca del revers de l’amor romàntic. Un rescat de les veus femenines que s’han atrevit a qüestionar el destí reservat a les dones: casar-se i callar.
També es presentarà ‘Solteronas’, de Manuel Jiménez Núñez, escriptor, director i guionista de documentals. Aquest és un llibre imprescindible per a descobrir les veus i històries ocultes de dones que van desafiar l’estigma de la solteria. Fins fa no gaire temps, les dones que no es casaven eren estigmatitzades com a rares, neuròtiques, amargades, poc agraciades o, directament, fracassades. Portaven sobre les espatlles una pesada llosa que produïa, en el millor dels casos, llàstima.
A través de l’experiència personal de vint dones que mai s’han casat, obres literàries, documents tant periodístics com audiovisuals i a mig camí entre evocació i sociologia, Manuel Jiménez Núñez busca reivindicar la memòria i donar a conéixer a les noves generacions l’arquetip femení de “la solterona”.