L’exministra Carmen Calvo aborda la relació entre igualtat i democràcia a La Nau

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • March 22nd, 2018
 
Carmen Calvo.
Carmen Calvo.

L’exministra de Cultura, Carmen Calvo, visitarà hui dijous, 22 de març, el Centre Cultural La Nau per oferir la conferència ‘La igualdad, tronco de la Democracia’. Aquest acte, que començarà a les 19 hores a l’Aula Magna, s’emmarca dins de la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i té la col·laboració de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València. L’entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

Carmen Calvo és doctora en Dret Constitucional i ha dedicat diversos anys de la seua vida a la docència. En la seua trajectòria política, a més de ministra de Cultura (2004-2007) durant el govern de José Lluís Rodríguez Zapatero, ha sigut consellera de Cultura de la Junta d’Andalusia (1996-2004), i des de juny de 2017 és secretària d’Igualtat del PSOE. Compromesa amb el feminisme i la igualtat de gènere, Camen Calvo és coautora de diversos llibres, entre els quals destaquen La mujer en España, Política Social para la Igualdad de los sexos i Política Social y Estado de Bienestar.

Camen Calvo es refereix a la igualtat “com l’únic horitzó humà que explica l’evolució i la civilització de la pròpia espècie cap a la dignitat”, ja que aquesta significa “la consecució d’unes circumstàncies de vida amb llibertat”. D’acord amb l’exministra, “cal que la feina de la democràcia comence pel principi de realitat, que implica iniciar la tasca de la igualtat entre dones i homes i continuar per la resta de desigualtats, que són les que impedeixen la llibertat individual de cada ésser humà”.

Per a la que va ser presidenta de la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats entre 2008 i 2011, aquest axioma de partida col·loca l’actual estat constitucional en l’obligació de situar l’agenda de treball polític en direcció a aquest objectiu, sobre el qual es podran anar referenciant tots els altres; contràriament, el fonament de la democràcia sobre els drets esdevindrà un pur espai teòric.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.