L’IFIC obté un milió d'euros per a aplicar tècniques d'Intel·ligència Artificial a la investigació bàsica i aplicada

  • Fundació Parc Científic
  • December 27th, 2018
 
centre de càlcul IFIC

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) ha rebut un milió d'euros de la Generalitat Valenciana per a crear una instal·lació dedicada al desenvolupament de tècniques d'Intel·ligència Artificial i al tractament de Big Data Analytics, aplicats a l'estudi dels constituents fonamentals de la matèria, entre altres línies de recerca. La infraestructura està finançada per la Unió Europea dins del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Amb aquesta ajuda de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), Centre d'Excel·lència Severo Ochoa del CSIC i la Universitat de València, en el Parc Científic, crearà una infraestructura tecnològica única en la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una instal·lació dedicada al desenvolupament de tècniques d'Intel·ligència Artificial, com Machine Learning, i al tractament de grans quantitats de dades o Big Data, aplicats a l'estudi dels constituents fonamentals de la matèria i a altres línies d'investigació de l'institut, com ara la millora del diagnòstic i el tractament del càncer. Aquesta infraestructura, que ampliarà les capacitats del centre de càlcul de l’IFIC, està finançada per la Unió Europea dins del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020, per a l’adquisició d’infraestructures i equipament de R+D+i.

L'ajuda obtinguda per l’IFIC en la convocatòria d'enguany d'equipaments i infraestructures té per objecte construir un sistema de càlcul d'altes prestacions multi-GPU per a desenvolupar Machine Learning i Big Data. L'Aprenentatge de Màquines o Machine Learning és el conjunt de tècniques d'Intel·ligència Artificial més emprat hui dia, ja que permet als ordinadors fer tasques sense estar programats prèviament. Per Big Data Analytics s'entén el conjunt de tècniques per a tractar grans quantitats d'informació. Per a desenvolupar-los al màxim es requereix un tipus de processadors gràfics (GPUs) que amplia les capacitats de les tradicionals CPUs dels ordinadors.

Aquesta nova infraestructura se situarà en el centre de càlcul de l’IFIC, dotat actualment amb més de 4.500 cores (CPUs) i 2 petabytes de capacitat d'emmagatzematge dedicats en la seua major part a guardar i processar dades de l'experiment ATLAS del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, on l’IFIC té una important participació. S'aprofita així l'experiència de l’IFIC en aquest tipus d'instal·lacions, a més de preparar el gran increment de dades que produirà la següent fase del LHC o LHC d'Alta Lluminositat (HL-LHC) a partir de 2025 i ampliar notablement les possibilitats de l'institut per a desenvolupar altres línies de recerca.

El desenvolupament de les aplicacions de la Física en Medicina requeria ampliar les capacitats de càlcul de l’IFIC. El nou equipament permetrà millorar els càlculs de les dosis que s'empren en radioteràpia i hadronteràpia contra el càncer per a reduir els danys en el pacient. També desenvolupar noves tecnologies per a construir detectors per al diagnòstic del càncer, així com millorar el tractament d'imatge mitjançant tècniques de Machine Learning que ajuden el diagnòstic de malalties. I aprofundir en la col·laboració actual amb el CERN per a construir acceleradors de partícules més compactes que permeten nous tractaments contra els tumors.

La Intel·ligència Artificial també està revolucionant la forma d'estudiar la matèria que forma l'Univers, millorant la manera de distingir els senyals d'interés del ‘soroll de fons’.

L’IFIC és pioner a Espanya en la investigació bàsica en física de partícules, astropartícules i física nuclear, i forma part de l'elit científica del país com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa. Aquesta nova infraestructura basada en GPUs permetrà a l’IFIC aplicar tècniques de Machine Learning a la cerca de noves partícules en els experiments ATLAS i LHCb del LHC, així com a l'estudi de la misteriosa matèria fosca en telescopis de neutrins com ANTARES/KM3NeT, i a l'estudi dels propis neutrins en els experiments NEXT, T2K o DUNE, experiments tots amb important participació de l’IFIC.

Està previst que la instal·lació finalitze el 2020, quan l’IFIC comptarà amb diversos servidors de càlcul de diferent potència GPU i una capacitat d'emmagatzematge bruta de 720 terabytes. Serà una instal·lació de la Universitat de València oberta a la comunitat investigadora de la Universitat i, en particular, a la del seu Parc Científic. Així mateix, es considerarà la utilització per part d’altres usuaris dins de la Comunitat Valenciana, prèvia avaluació.

En paraules del director de l’IFIC, Juan José Hernández Rey, “l'aplicació de l'aprenentatge de màquines en ciència bàsica ha experimentat un enorme creixement. Amb aquesta infraestructura esperem poder estendre el seu ús també en la solució dels reptes de la societat, molt especialment en l'àrea sanitària i en el sector productiu d'alt valor afegit”.


 

More information: