L’Institut Confuci de la Universitat, en la celebració de l'Any Nou Xinés tradicional 4718

  • Office of the Principal
  • January 25th, 2020
 
Imagen de la noticia

El dissabte 25 de gener ha tingut lloc a València els actes principals de les celebracions per l’Any Nou Xinés tradicional 4718, que correspon al nostre 2020. Durant aquesta jornada s'ha celebrarat una sèrie d'activitats, en l'escenari principal, així com en les diverses carpes habilitades en l'espai on habitualment es disparen les mascletades del cicle faller. Tallers, conferències, actuacions musicals, exhibicions de cal·ligrafia i unes altres s'han pogut contemplar en aquest recinte.

A les 18:30h de la vesprada ha tingut lloc la IX Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés, que ha eixit del carrer Pelayo, 52 per a continuar per la de Xàtiva, Marqués de Sotelo i ha conclós en la plaça de l'Ajuntament. Aquesta edició és la novena que se celebra a la ciutat, l'inici de la qual es remunta a l'any 2012 per iniciativa de l'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV). L'actual està organitzada per les associacions d'empresaris i comerciants xinesos, en col·laboració amb l'Ajuntament de València i el mateix ICUV.

En aqueixa cavalcada cívica han desfilarat els diversos grups folklòrics i culturals de la Xina que tenen presència en la societat valenciana. Durant el recorregut, el públic ha pogut admirar exhibicions de taitxí i wushu, que és un esport de contacte complet derivat de les disciplines tradicionals. Per descomptat, les danses del lleó i el drac han amenitzarat una cercavila que ha omplert de llum i color els carrers d'un dels barris amb més presència de la comunitat xinesa a València. Els peculiars grups de percussió, als qui s'ha anomenat batuxina per la mescla de les paraules ‘batucada’ i ‘xinesa’, ha posat el so. I els focs artificials han fet la resta i han posat el punt i final a una intensa celebració cultural i festiva. En arribar aquesta original comitiva a la plaça de l'Ajuntament han sigut rebuts per les autoritats municipals.

Durant el desenvolupament d'aquests actes, l'Institut Confuci de la Universitat de València ha regalat un calendari tradicional, que edita anualment en tres idiomes: xinés, valencià i castellà; i als qui ho han desitjat se'ls ha escrit el seu nom en caràcters xinesos a càrrec de prestigiosos cal·lígrafs i docents de l’ICUV.

Aquest any del calendari tradicional xinés 4718 comença el 25 de gener de 2020 i finalitzarà l'11 de febrer de 2021. L'animal que li correspon del Zodíac xinés és la Rata de Metall, el primer dels dotze que componen la sèrie d'animals que té el següent ordre: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. En el calendari gregorià, l'inici de la Festa de la Primavera, que és com es nomena a l'Any Nou a la Xina, correspon al període comprés entre el 21 de gener i el 19 de febrer, és a dir, la duració d'un cicle lunar. El seu inici el marca la segona lluna nova després del solstici d'hivern.

L'Institut Confuci de la Universitat de València va començar la seua marxa al novembre de 2007 i té com el seu centre contrapart a la Xina a la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun, la capital de la província de Jilin. Durant aquest temps, per les seues aules han passat més de 6.000 estudiants, dels quals prop de 4.000 s'han examinat dels exàmens oficials de nivell HSK-YCT. Prop de 80.000 persones han participat en algun de les seues 300 esdeveniments culturals, socials o festius que ha organitzat durant els 12 anys de funcionament. L’ICUV té la consideració de ‘Institut Confuci Model’ per part de la seu central de Hanban, ha rebut diversos premis i esments, entre els quals cal destacar en 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d’Octubre de la Generalitat i el de ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'aquell mateix any, d'entre els 550 que hi ha a tot el món actualment. Així mateix l’ICUV edita, des de la seua creació al juliol de 2010, la revista cultural bilingüe espanyol-xinés Institut Confuci l'àmbit de difusió del qual és l'espai iberoamericà. És el responsable, a més, del Club de Lectors (confuciomag.com), una iniciativa amb més de 33.000 seguidors en les xarxes socials més importants.