L’Observatori Cultural UV analitza en un seminari el mural com a eina de transformació social

  • UV General Foundation
  • October 21st, 2021
 
Mural de Josep Renau exposat al claustre de La Nau.
Mural de Josep Renau exposat al claustre de La Nau.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar el seminari ‘El mural com a eina de transformació social’, que va tindre lloc a la Facultat de Dret (Campus dels Tarongers) el passat 20 d'octubre. La sessió, que va ser moderada pel director de l’Observatori UV, el professor Raúl Abeledo, tractà d’analitzar la influència de l’art mural sobre la societat amb la participació de muralistes i experts membres dels col·lectius peruans Nosotras Estamos en la Calle i Amapolay.

El seminari va servir per a resoldre qüestions com ara la contribució del mural al benestar individual i col·lectiu, quines són les aportacions socials i culturals d’aquest art de carrer i, per tant, quines són les funcions que poden convertir el mural en motor de transformació social.

Sobre tot allò reflexionaren, conduïts per Raúl Abeledo, Mónica Miros, del col·lectiu Nosotras Estamos en la Calle, i Carol Fernández i Fernando Castro, del col·lectiu Amapolay –tots tres procedents de Lima, Perú–, juntament amb els muralistes Javier Parra i Elías Taño.

La sessió de debat es completarà amb una intervenció pràctica amb l’elaboració d’un mural a la Facultat de Psicologia (Blasco Ibáñez 21, València) pels dos col·lectius d’artistes de Lima, que es troben ara en gira per Europa. Serà un treball per a abordar el valor de la diversitat i el dret cultural a la identitat des d’una perspectiva de gènere.

El seminari estarà disponible en format digital en el Canal YouTube de La Nau els pròxims dies.

Sobre els ponents
Mónica Miros pertany al col·lectiu Nosotras Estamos en la Calle, de Lima (Perú), una iniciativa que sorgeix per a organitzar cada mes de març un festival internacional de la cultura i l’expressió femenines, en el marc de les celebracions pel Dia Internacional de la Dona. Amb aquesta proposta, el col·lectiu d’artistes reivindica “la força femenina com a gestora de canvis en la nostra societat, fomentant l’intercanvi i la trobada de dones creadores”, afirmen des del seu lloc web.

Per la seua banda, Carol Fernández i Fernando Castro són els fundadors del col·lectiu Amapolay, “un projecte d’art peruà que plasma mitjançant serigrafies les diverses manifestacions de la cultura popular del nostre país. A través de la fotografia, la serigrafia tèxtil, el disseny gràfic, la investigació antropològica, la intervenció urbana i la producció plàstica, aquest col·lectiu busca transmetre el que es viu al Perú diàriament però que moltes vegades passa desapercebut”, expliquen en el digital Perú21.

Quant al muralista valencià Javier Parra, enginyer i il·lustrador, ha dedicat bona part del seu treball a la recerca sobre la funció social de l’art. Javier Parra procedeix de l’activisme social i la seua tasca ha estat majorment relacionada amb la cartelleria, la il·lustració editorial i el muralisme. En l’actualitat, es troba desenvolupant a València un mural sobre fusta dissenyat per Josep Renau el 1969 que mai es pogué realitzar. I, a més, treballa en la recerca sobre el paper de l’espectador en l’obra mural de Renau i Siqueiros, i l’aplicació dels seus mètodes en el muralisme contemporani.

Elías Taño és un artista gràfic canari resident a València. Començà la seua carrera professional en estudis de disseny i agències de publicitat a Canàries, Barcelona i València. L’any 2011 tornà a dibuixar i des d’aleshores ha il·lustrat portades de llibres per a diverses editorials i articles en revistes. Dins del cartell, ha desenvolupat obres per a nombrosos esdeveniments de caire polític i cultural, i és creador, juntament amb l’artista Carla Chillida, del grup de teatre Atirohecho, on també s’encarrega de la cartelleria i de l’animació tradicional com a recurs escenogràfic i audiovisual. També produeix obra gràfica en serigrafia, ha exposat com a muralista en múltiples països i imparteix classes de màster a València. Recentment, ha publicat un llibre recopilatori dels seus cartells i dibuixos, editat a Itàlia i a Espanya (Delitos de Papel, Osadía Ediciones 2020).