L'Orquestra de la UV i el Cor de la Generalitat interpreten el ‘Dettingen Te Deum’ de Händel a Les Arts en un concert especial pel 25 aniversari de la formació musical universitària

  • UV General Foundation
  • June 14th, 2021
 
Orquestra Filharmònica de la UV, amb direcció de Beatriz Fernández.
Orquestra Filharmònica de la UV, amb direcció de Beatriz Fernández.

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i el Cor de la Generalitat es van unir, el passat 13 de juny, per a oferir un espectacle extraordinari amb motiu del 25 aniversari de la formació musical universitària. Dues obres triomfals del barroc anglés, ‘Fireworks music’ i ‘Dettingen Te Deum’ de Händel, protagonitzaren el concert commemoratiu que se celebrà a Les Arts.

L’OFUV i el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigits per Beatriz Fernández Aucejo, van conviure durant una setmana en una estada extraordinària que va permetre als estudiants assajar i aprendre de primera mà com es prepara un espectacle professional, que es va oferir dins de la temporada de l’auditori valencià.

Organitzat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i la Fundació General UV, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, es tractava del tercer concert commemoratiu del 25 aniversari de l’OFUV, que arrancà el passat 5 de maig, també a Les Arts, juntament amb l’Orquestra de València.

“Ara, presentem un concert commemoratiu amb obres d’especial celebració”, assenyalava Beatriz Fernández, per a qui el disseny del programa tenia molt a veure amb la motivació d’aquest espectacle: dues obres representatives del barroc anglés, articulades pel principal exponent del classicisme alemany, W. A. Mozart.

Així, el concert començà amb la ‘Música per als reials focs d’artifici’, escrita per Händel el 1749, com a encàrrec del rei Jordi II. Amb aquesta peça se celebrà la signatura del tractat entre Anglaterra, França i Holanda que portava la pau a Europa després dels conflictes per la guerra de Successió a Espanya. A aquesta composició, li acompanyà un espectacle de focs d’artifici que seguirien les melodies i els ritmes brillants, mai escoltats fins a aquell moment, escrits per a orquestra. “En forma de suite, interpretarem l’arranjament d’Elgar Howarth per a grup de metalls i percussió, que prioritza el so de batalla i l’estil de fanfàrria de l’època barroca”, apuntava la directora.

La segona part del concert continuà amb música de celebració patriòtica: el ‘Dettingen Te Deum’ (1743), escrit en honor a la victòria del monarca anglés en la batalla de Dettingen contra els francesos. “Händel va compondre aquesta grandiosa obra per a cor i orquestra. Amb lletra en anglés, el missatge, de connotació religiosa, enalteix el to d’alegria amb un esplèndid tractament de les veus com ja havia fet el compositor anglés en les seues òperes o en les obres simfonicocorals”, explicava Beatriz Fernández.

El nexe d’unió entre ambdues parts va ser el classicisme. “Per a donar connexió –deia la directora de l’OFUV– a aquestes dues obres representatives del barroc anglés, Mozart articula el sentit musical dins del seu context. El concert que iniciem en estil barroc passa ara al període següent, el classicisme, amb un dels seus màxims exponents, Mozart, recuperant l’esperit alegre i de celebració de Händel amb les obertures de la trilogia d’òperes Mozart-Da Ponte: ‘Don Giovanni, ‘Così fan tutte’ i ‘Les noces de Fígaro’”.

Programa complet del concert

L’OFUV, en l’equador de les seues noces de plata
Després del concert en col·laboració amb el Palau de la Música de València i l’espectacle oferit al Teatre Echegaray d’Ontinyent en maig, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat arriba a l’equador del seu 25é aniversari en juny amb el Cor de la Generalitat. El següent concert tindrà lloc en el marc del festival Serenates al Claustre, a La Nau de la Universitat, el pròxim dia 28, on l’OFUV interpretarà diferents peces de G. Verdi com ara danses, obertures i àries, juntament amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.

En octubre, l’orquestra universitària clourà aquest cicle especial amb sengles concerts d’obertura de l’any acadèmic 2021-2022 a Gandia (Teatre Serrano) i al Palau de les Arts de València. En aquest darrer espectacle, l’OFUV oferirà un concert-homenatge amb els seus tres directors titulars, Cristóbal Soler, Hilari García i Beatriz Fernández, els quals conduiran junts un únic concert interpretat per músics que han format part de l’agrupació musical universitària en el passat i per aquells que hi formen part de la plantilla actual.