La 3ª edició de la Universitat d’Estiu de Sagunt incideix en la participació social com a essència del patrimoni viu

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • September 13rd, 2019
 
Imagen de la noticia

Aquesta edició de la Universitat d’Estiu de Sagunt –una iniciativa de la Universitat de València desenvolupada en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt i amb la participación de la Diputació de València-, que es va inaugurar el passat 12 de setembre sota el lema ‘Sagunt, Patrimoni de la Humanitat’, destaca el gran valor de la participació ciutadana i la cohesió social en la construcció del patrimoni.

Aquesta edició, que s'emmarca dins del procés iniciat per l'Ajuntament de Sagunt per a la presentació de la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, té com a objectiu destacar la participació com el principal actiu del patrimoni cultural i històric. Així ho van posar de manifest el passat dijous 12 de setembre, durant la jornada inaugural, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla ; el president del Consell de Sagunt: Patrimoni de la Humanitat, Quico Fernández, i la coordinadora de la Universitat d’Estiu de Sagunt, i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, Ester Alba Pagán.

Jorge Hermosilla, que va agrair expressament el suport institucional a aquestes jornades, va recordar que l'objectiu del programa d'universitats estacionals –en el qual s'inscriu la Universitat d’Estiu de Sagunt- és centrar-se en l'element diferencial de cada territori, vinculant-lo amb l'arrelament i el sentiment de pertinença. Hermosilla  va recordar que aquest programa ja ha anat prenent forma en les capitals comarcals i en totes les estacions i que continua desenvolupant-se qualitativament i quantitativament. En aquest sentit, va anunciar una nova edició de la Universitat estacional de Sagunt la pròxima primavera i l'augment de seus, que passaran de les 12 actuals a 20 en l'any vinent 2020.


La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha volgut impulsar aquesta acció acadèmica lligada a la formació, la investigació i la transferència del coneixement, que se centra en el capital simbòlic de Sagunt com a patrimoni cultural viu, del qual és protagonista la seua pròpia població.

Les jornades, que reuneixen docents, especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim, van començar el dijous 12 en el centre cultural ‘Mario Monreal’. Van intervindre Josep Montesinos, Degà de la Facultat de Geografia i Història de la UV, que va parlar sobre la ‘Participació ciutadana i la valoració social del patrimoni cultural’; Rafael Zurita, del Departament d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, que va desenvolupar la seua ponència sobre ‘Campos de batalla i la Guerra de la Independència com a cas d'història pública’; Miguel Requena, que va tractar sobre ‘La recreació històrica com a història pública’; i Ferrán Arasa  i Gil, professor del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, que va centrar la seua exposició en el tema ‘Sagunt, encreuament de camins’.


A partir de les 19.00 h, sota la moderació d'Ester Alba, es van presentar els treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, amb la participació de l'arqueòloga Eva Bravo i els professors de la Universitat de València Vanesa Albelda, Eva Mompó, Ximo Revert i Ghaleb Fansa.

La jornada de divendres començà també amb diverses intervencions a partir de les 17.00 h i una exposició de treballs a partir de les 19.00 h.

Carmen Aranegui, Catedràtica emèrita de la Universitat de València, parlà sobre ‘Sagunt: capital simbòlic en l'imaginari col·lectiu; José Castillo, del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Granada, sobre ‘El concepte actual del Patrimoni Cultural: del patrimoni integral al patrimoni viu’; i Ester Alba, sobre ‘Aspectes clau de la socialització del patrimoni cultural. Valoració social del patrimoni de Sagunt i diagnòstics de gestió’.

Ester Alba moderà a continuació una segona sessió de la presentació dels treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, en la qual participaren els professors de la Universitat de València Pau Rausell , Luis Pablo Martínez i Maite Abad.


Sobre les universitats estacionals


La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en d'altres municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada per Alzira (Medi ambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademús (Paisatges d'oportunitat); Llaures dels Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Bunyol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Énguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i L'Eliana (Smart city).

More information: