La Càtedra de Qualitat Visual Alcon celebra el seu desé aniversari i presenta les activitats per al 2018

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • January 10th, 2018
 
Càtedra Alcon-UV
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el subsecretari de la Conselleria de Sanitat Universal, Ricardo Campos; i Ana I. Gómez, directora general d’Alcon España, amb personal investigador de la càtedra.

La Càtedra de Qualitat Visual Alcon de la Universitat de València ha celebrat aquest dimarts 9 de gener el seu desé aniversari. L'acte, en la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), ha consistit en una jornada sobre la trajectòria durant aquesta dècada on també s'han presentat les activitats de la càtedra per al 2018. En l'encontre ha participat el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.

El grup d’investigació multidisciplinari en Qualitat Visual de la Fundació per al el Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), depenent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha complit una dècada investigant en la qualitat visual dels pacients afectats de malalties oculars.

Les investigacions, realitzades als laboratoris, consultes i quiròfans de Fisabio Oftalmologia Mèdica (FOM), s’emmarquen en les activitats de la Càtedra Alcon-Universitat de València, que el dia 9 de gener ha celebrat el seu aniversari.

A l’acte han assistit el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el subsecretari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ricardo Campos;  José Antonio Manrique, director gerent de la Fundació Fisabio; i Ana I. Gómez, directora general d’Alcon España.

“Rere una relació fructífera entre la Universitat de València i la FOM durant aquests anys, volem donar un pas més i iniciarem els tràmits per a la creació de l’Institut Universitari Fisabio Oftalmologia Mèdica adscrit a la Universitat de València”, destaca el professor de la Universitat de València José Maria Artigas Verde, director de la Càtedra des dels seus inicis.

En aquests deu anys, el personal investigador ha desenvolupat diversos estudis clínics, experimentals i d’investigació bàsica relacionats amb la superfície ocular i el pol anterior de l’ull amb l’objectiu de millorar la qualitat assistencial i de vida dels pacients.

Les línies d’investigació actives se centren en l’anàlisi de l’efecte de la radiació ultraviolada en les lents intraoculars, les lents de contacte, el cristal·lí i la còrnia; el comportament òptic de les lents intraoculars dopades amb fàrmacs; la generació d’un model de biomecànica corneal per a predir resultats en pacients amb èctasi corneal i cirurgia refractiva; i la determinació de les característiques òptiques de lents intraoculars i lents de contacte.

“Els resultats de les investigacions per a avaluar la qualitat de les lents intraoculars en l’ull artificial del laboratori ens permet als cirurgians oftalmològics elegir amb millor criteri la lent més apropiada per a cadascun dels nostres pacients, indica Cristina Peris, directora mèdica de Fisabio Oftalmologia Mèdica (FOM).

Entre altres línies, els estudis desenvolupats en aquests anys han analitzat la determinació de la qualitat de les lents intraoculars i la seua correlació amb la qualitat visual del pacient implantat. En aquest sentit, s’ha desplegat un “protocol FOM” per a l’anàlisi de la qualitat òptica de lents intraoculars que és aplicat “a petició de les companyies que desenvolupen noves lents”, resalta el catedràtic d’Òptica de la Facultat de Física de la Universitat de València, José Maria Artigas.

Així mateix, també s’han investigat les característiques dels diferents filtres implementats en les lents intraoculars; l’efecte de la radiació ultraviolada a la retina; o els processos d’envelliment ocular i perdudes visuals que es produeixen amb l’edat, entre altres línies.

 

Creació en 2007

La Càtedra Alcon-UVEG es creà l’any 2007 entre l’empresa Alcon i la Universitat de València.

En l’àmbit docent, durant aquests 10 anys, s’ha realitzat un total de 19 activitats formatives consistents en cursos, jornades i tallers relacionats amb la patologia ocular, la millora assistencial, la fisiologia, instrumentació i el banc de teixits oculars. A més, s’han organitzat diferents títols propis de la Universitat de València com el Màster Oftalmologia avançada i visió, i el Diploma Avanços en Oftalmologia: clínica i investigació.