La catedràtica de la Universitat María José Ruiz, nova presidenta de l’Associació Espanyola de Toxicologia

  • Press Office
  • November 22nd, 2022
 
María José Ruiz.
María José Ruiz.

María José Ruiz Leal, catedràtica de Toxicologia del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, és la nova presidenta de l’Associació Espanyola de Toxicologia (AETOX). Ruiz lidera el grup d’investigació RiskTox.

La nova junta directiva d’AETOX té com objectiu augmentar la visibilitat de la toxicologia i millorar la confiança de la societat respecte a la toxicologia i els toxicòlegs.

María José Ruiz assumeix el càrrec per als pròxims tres anys. Fins ara era vicepresidenta i coordinadora del Registre de Toxicòlegs. Anteriorment havia ocupat els càrrecs de tresorera i coordinadora de la Secció d’Educació en Toxicologia.

El nomenament s’ha produït en l’assemblea extraordinària de socis, celebrada a Córdoba el 10 de novembre en el marc del XXIV Congrés Espanyol de Toxicologia i VIII Iberoamericà. Han sigut elegides com a vocals les professores i vicedeganes de la facultat de Farmàcia de la Universitat de València Mónica Fernández i Emilia Ferrer.

María José Ruiz Leal és llicenciada i doctora en Farmàcia per la Universitat de València i màster en Medicina Humanitària. Ha ocupat els càrrecs de directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Forense (2015-2021) i directora del Màster en Qualitat i Seguretat Alimentària (2017-2019) de la UV. Ha integrat el Comité Científic de Seguretat Alimentària i Nutrició de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN; 2017-2021) i és membre de l’Agència Nacional d’Avaluació de Projectes (ANEP, des de 2014). També ha pertangut al Claustre i del Consell de Govern de la Universitat, i ara a la Junta de Centre de la Facultat de Farmàcia.

María José Ruiz lidera el grup d’investigació de la Universitat de València RiskTox, especialitzat en Toxicologia mecanística de substàncies químiques mitjançant l’aplicació de mètodes in vitro. Ha publicat més de 100 articles científics en revistes SCI, i 15 capítols de llibres internacionals, així com més de 200 contribucions a congressos. I ha participat en més de 19 projectes d’investigació. Igualment ha dirigit 9 tesis doctorals i més de 30 treballs de màster.

La professora Ruiz està en possessió de quatre sexennis d’investigació. I ha realitzat estades d’investigació al Laboratori de Toxicologia Genètica de l’Institut Pasteur de Lille (França), en el Departament de Farmacologia, Toxicologia i Infermeria de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Lleó, en el Departament de Toxicologia Molecular Ambiental de l’Institut d’Aqüicultura de la Universitat de Stirling a Escòcia i a l’Escola de Ciències de la Vida en la PUCPR a Curitiba (el Brasil).

More information: