La catedràtica Isabel Burdiel explica el seu guardó al Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020

  • Office of the Principal
  • July 13rd, 2020
 

La catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València, Isabel Burdiel va ser guardonada recentment en la XXXIX edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana, convocats per CLAVE, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Rocafort per la seua biografia de l'escriptora Emilia Pardo Bazán.

El jurat d'Assaig i Crítica del Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 va premiar, per unanimitat, la biografia ‘Emilia Pardo Bazán’ d'Isabel Burdiel (Taurus, Penguin Random House Grupo Editorial, 2019), professora de la Facultat de Geografia i Història. El jurat va valorar l'originalitat de reivindicar una de les figures més importants de la literatura espanyola que, malgrat ser canònica, és quasi una desconeguda en molts aspectes.

Com explica Isabel Burdiel, 'rebre aquest premi és un honor i un plaer, especialment si és el premi dels crítics valencians. A més, va ocorrer en ple confinament, el que et dona un cert grau de moral, de sensació de que el món i la cultura continueb girant'.

Al seu llibre guardonat, la historiadora aborda les possibilitats d’anàlisi històrica que proporciona la biografia, així com els seus mètodes i noves propostes a través de l’estudi de la trajectòria biogràfica, literària i intel·lectual d’Emilia Pardo Bazán, una de les novel·listes més rellevants del segle XIX europeu i una figura fonamental per a entendre l’esfera pública cultural de l’últim terç del segle XIX i la primera dècada del segle XX. L’obra de Pardo Bazán, traduïda en el seu moment a diversos idiomes com l’anglés, el francés o el japonés, va contribuir d’una manera substancial a la renovació de la novel·la a Espanya i a convertir la condició i els drets de les dones en matèria de discussió oberta sobre el feminisme.

Isabel Burdiel és especialista en història política i cultural del liberalisme europeu i espanyol del segle XIX i des de 2004 és Honorary Research Fellow de la University of East Anglia (Regne Unit). En la seua trajectòria acadèmica s’ha interessat també per les relacions entre la literatura i la història, i per les possibilitats de la historia biogràfica, inquietuds per les quals va rebre el Premio Nacional de Historia l’any 2011 per l’obra ‘Isabel II. Una biografía’. Entre 2008 i 2015 va dirigir la Xarxa Europea sobre Teoria i Pràctica de la Biografia. A més, és autora de les dues primeres edicions crítiques en castellà del ‘Frankenstein’ de Mary Shelly i de la ‘Vindicación de los derechos de la mujer’ de Mary Wollstonecraft.

Respecte a l’edició d’enguany del Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020, l'organització dels premis va compta amb dos docents de la Universitat de València: una presidència pel crític i professor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, José Vicente Peiró, i com a secretària actua la professora de la Facultat de Magisteri, Elia Saneleuterio Temporal.

Pel que resta dels altres guardons, el comité de Literatura Dramàtica va acordar unànimement concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 de Literatura Dramàtica, a l'obra Dinamarca (Bromera, 2019), escrita a duo per qui fora catedràtic de Literatura Espanyola, Josep Lluís Sirera, i el seu germà Rodolf Sirera. L'obra destaca per la seua complexitat dramàtica, per la qualitat en la construcció de personatges, la seua atmosfera i la seua estructura; pel valor històric de la trama i l'habilitat per a desenvolupar personatges i situacions. El jurat ha volgut destacar el valor d'una altra obra candidata, Tirant, de l'egressada de la Universitat Paula Llorens, com una intel·ligent adaptació i actualització d'un clàssic narratiu.

El jurat de Narrativa va decidir per majoria concedir en aquesta modalitat el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 a ‘Temporada de avispas’, d'Elisa Ferrer, publicada l'any passat per l'editorial Tusquets, per la seua aspiració de novel·la generacional, per la seua prosa rica i bella i d'un poderós intimisme: un relat psicologista en el qual contrasta la joventut de l'autora i la maduresa de la novel·la. Elisa Ferrer, que actualment està cursant el Màster de Professor/a en Educació Secundària en la Universitat, va escriure aquesta obra als Estats Units gràcies al Màster d'Escriptura Creativa en Español (The University of Iowa).

El jurat de Poesia va atorgar, per majoria, concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 d'aquesta modalitat a Fernando Delgado per ‘La mar desnuda’ (Pre-Textos, 2019), un llibre que representa la maduresa d'un escriptor molt complet i divers alhora, i que en aquest cas ens mostra tota la seua destresa i mestratge a través d'uns elaborats i poderosos versos, amb un ritme grandiós i una sonora musicalitat.

Alguns dels professors i professores de la Universitat de València que han guanyat el Premi de la Crítica Literària Valenciana amb anterioritat són Pedro J. de la Peña, Jenaro Talens, Arcadio López-Casanova, Elia Saneleuterio Temporal, Xelo Candel, Antonio Ariño, Jaime Siles i Adela Cortina.