La formació de postgrau, clau en la inserció de la doble titulació en Dret i Ciències Polítiques
Segons es desprén de l’últim Estudi d’Inserció Laboral de Graus de la Universitat de València, realitzat per UVocupació, la formació posterior en finalitzar la doble titulació en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública esdevé un dels pilars fonamentals per a la inserció laboral dels egressats i les egressades, aconseguint una taxa d’ocupació del 92,3% a dos anys d’acabar la carrera.
8 de february de 2022
Més del 88% dels graduats i les graduades en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública continua formant-se en finalitzar la doble titulació. D’aquest percentatge, més del 70% va realitzar un màster oficial i més del 45% va preparar oposicions. “Això influeix prou en la taxa d’activitat laboral del doble grau, que és del 54,8%, la més baixa de la Universitat, la qual cosa es tradueix en què pràcticament la meitat de les persones titulades no es troben en cerca activa d’ocupació perquè continuen formant-se o preparant oposicions”, expliquen des de l’Àrea d’Estudis d’UVocupació.
Aquesta formació especialitzada, en canvi, acaba per esdevindre una de les claus per a arribar a una alta taxa d’ocupació, la qual se situa en el 92,3% a dos anys de finalitzar els estudis de grau. De fet, posseir un títol de postgrau és un dels aspectes més valorats pels egressats i les egressades per a aconseguir treball, juntament amb les estades internacionals i un bon nivell d’anglés.
Daniel Vicente, egressat del doble grau en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública de la Universitat de València, ens narra la seua experiència en el següent capítol de ‘Treballem. De la Universitat al món laboral’. Ell és ara professor universitari i coordina el Grau en Dret de la Universitat Internacional de València, a més de gestionar la seua pròpia empresa. “Encara que el doble grau és molt costós, una vegada egressats sereu un potencial actiu i un gran referent per a totes aquelles empreses o centres de formació als quals us postuleu per a poder ingressar”, afirma.
Dades sobre l’última o actual ocupació
El doble grau en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública destaca, així mateix, per l’alt ajust del lloc de treball a la titulaciói al nivell d’estudis requerit, sent el valor de la titulació del 76,9%, quasi 20 punts per damunt del percentatge global de la Universitat, que és del 58,5%. Aquest ajust crida especialment l’atenció en el cas de les persones ocupades a dos anys d’acabar la carrera, situant-se en el 93,3% amb una diferència de prop de 40 punts.
Alguna cosa semblant ocorre amb els titulats i les titulades que exerceixen un lloc de tècnic o tècnica, o que tenen persones a càrrec: la mitjana és del 66,7%, un valor que varia significativament entre qui estava treballant després d’un any d’acabar la carrera (36,4%) i qui ho feia dos anys més tard (92,3%), amb una diferència de més de 50 punts.
Quant als sectors més habituals en els quals exerceixen la seua labor les persones titulades en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública, aquests són Administració pública, advocacia, educació, investigació i serveis a l’empresa, amb llocs d’advocat/da o tècnic/a jurídic/a.
La bretxa salarial, no obstant això, és una de les assignatures pendents del doble grau: segons es detalla en l’estudi d’inserció d’UVocupació, el sou net mensual mitjà dels homes amb un treball per compte alié i a jornada completa és de 1.915 euros, mentre que el de les dones és de 925 euros: una diferència evident i significativa de 1.000 euros. Ells cobren més del doble que elles.